Ciasto dukanowe.doc

(149 KB) Pobierz
Ciasto dukanowe (P)

Ciasto dukanowe (P)

Faza I P:

Na ciasto w podstawowej wersji natrafiłam w książce Dukana "350 nowych przepisów". Ja jednak przepis lekko zmodyfikowałam i dodałam, powiedzmy, swojego rodzaju "krem", więc pozwolę sobie już uznać je jako autorskie i dodać tutaj.

Składniki:

·         3 jajka

·         łyżeczka mieszanki do piernika

·         łyżeczka cynamonu

·         szczypta gałki muszkatołowej

·         2 łyżeczki kakaa

·         ok. 3-4 łyżki jogurtu/serka homo

·         słodzik

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z mieszanką, cynamonem, 1 łyżeczką kakaa oraz słodzikiem (według uznania. Ja dodałam chyba ok. 15 tabletek rozpuszczonych w łyżeczce gorącej wody). Białka ubijamy na sztywno. Łączymy wszystko i dodajemy gałkę. Masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do jogurtu dodajemy łyżeczkę kakaa, słodzik (ja dałam ok. 10 rozpuszczonych tabletek) i mieszamy. Następnie ściągamy z papieru ciasto i przekrajamy w poziomie na dwie części. Spodnią część smarujemy "kremem", który przed chwilą zrobiliśmy i zamykamy wierzchnią częścią.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin