Ciasto dukanowe (P)
Faza I P:
Na ciasto w podstawowej wersji natrafiłam w książce Dukana "350 nowych przepisów". Ja jednak przepis lekko zmodyfikowałam i dodałam, powiedzmy, swojego rodzaju "krem", więc pozwolę sobie już uznać je jako autorskie i dodać tutaj.
Składniki:
· 3 jajka
· łyżeczka mieszanki do piernika
· łyżeczka cynamonu
· szczypta gałki muszkatołowej
· 2 łyżeczki kakaa
· ok. 3-4 łyżki jogurtu/serka homo
· słodzik
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z mieszanką, cynamonem, 1 łyżeczką kakaa oraz słodzikiem (według uznania. Ja dodałam chyba ok. 15 tabletek rozpuszczonych w łyżeczce gorącej wody). Białka ubijamy na sztywno. Łączymy wszystko i dodajemy gałkę. Masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do jogurtu dodajemy łyżeczkę kakaa, słodzik (ja dałam ok. 10 rozpuszczonych tabletek) i mieszamy. Następnie ściągamy z papieru ciasto i przekrajamy w poziomie na dwie części. Spodnią część smarujemy "kremem", który przed chwilą zrobiliśmy i zamykamy wierzchnią częścią.
english23