Kurczak w galarecie.pdf

(31 KB) Pobierz
66448059 UNPDF
Kurczak w galaretce
Składniki Przepis
podwójna pierś z kurczaka
marchewka
groszek
pietruszka i kawałeczek selera
do wywaru
żelatyna
Piersi umyć, wrzucić do litra wody razem z
marchewką, listkiem laurowym, pietruszką i selerem i
ugotować. Oczywiście przyprawic solą i pieprzem.
Pietruszkę i seler wyrzucić. Piersi wyjąć i pokroić w
kostkę. Ułożyć razem z marchewką w
przezroczystych salaterkach, posypać groszkiem z
puszki. Dla bardziej kolorowego efektu można dodać
tochę pokrojonej w kostkę czerwonej paptyki,
świeżej albo konserwowej i plasterek jajka na
twardo.
Wywar pozostały z gotowania wlać do naczynia z
miarką i rozpuścić w nim żelatynę z torebki wg
przepisu. Najczęściej mała torebka żelatyny jest na
jeden litr wywaru.
Rosołkiem z żelatyną zalać kurczaka i pozostawić do
zastygnięcia.
Podawać z sosem do galaret .
66448059.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin