Tiramisu - składniki
30 dag podłużnych biszkoptów
2 opakowania (50 dag) mascarpone
4 jajka
4-5 łyżek bardzo drobnego cukru kryształu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml alkoholu (do wyboru: likier migdałowy amaretto rum koniak lub nawet żubrówka)
2 łyżki ciemnego kakao
Potrzebne ci będą także:
mikser elektryczny
miseczka na kawę
miska na pianę z białek
miska lub wysoki dwulitrowy garnek na krem
małe sitko
łyżka
porcelanowa bądź szklana prostokątna
Tiramisu - sposób przygotowania
1. Wsyp do miseczki kawę rozpuszczalną, wlej niepełne 2 szklanki niezbyt gorącej wody, wymieszaj. Pozostało już tylko wlać alkohol. Najodpowiedniejsze jest amaretto, ale ja stosuję... polską żubrówkę, i to nieco więcej, niż podano w przepisie. Efekt jest znakomity. Najlepiej będzie, jeżeli korzystając z tych sugestii (lub nie), dobierzesz rodzaj i ilość alkoholu według własnego gustu i wyczucia. Połącz trunek z kawą i odstaw do ostygnięcia.
2. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek wsyp 3/4 przygotowanego cukru i ucieraj mikserem na kogel-mogel. Wrzuć do kogla-mogla serek mascarpone i najpierw lekko wymieszaj łyżką, a potem mikserem. Miksuj, aż składniki się połączą. Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać pianę. Gdy zesztywnieje, wsyp pozostały cukier i kontynuuj ubijanie przez 1-2 minuty. Przełóż ubite białka do naczynia z kremem i delikatnie wymieszaj łyżką.
3. Bierz po jednym biszkopcie i na moment zanurzaj w naparze. Mają być wilgotne tylko z wierzchu. Nasączone układaj rzędami aż przykryją dno naczynia. Nie przejmuj się 'nieszczelnością' spodu. Szparki wypełnia się kremem, a nie okruchami
4. Wyłóż na ciastka połowę kremu i oprósz przez sitko połową kakao. Ułóż drugą warstwę nasączonych ciastek, przykryj resztą kremu. Teraz deser przez co najmniej 5 godzin musi zastygać w lodówce. Dopiero przed podaniem posyp tiramisu resztą kakao. Gdy deser mocno stężeje, pokrój go na 8-10 kawałków i już na stole nakładaj łopatką. Gdyby nie dał się kroić, nakładaj łyżką. Może nie wygląda to zbyt efektownie, ale na smaku nie traci.
1 kg mascarpone
8-10 żółtek
200 g cukru pudru
150 ml amaretto
400 g biszkoptów (2 opakowania firmy San)
800 ml mocnej ostudzonej kawy
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć je na dnie formy, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu, posypać lekko kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu.
Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypać kakao po wierzchu.
Składniki jakie będą nam potrzebne: - 4 jajka
- 20 dkg cukru (pudru)
- cukier waniliowy
- 1/2 kg sera mascarpone (ewentualnie 40 dkg sera śmietankowego + 10 dkg masła)
- ok. 3 filiżanki bardzo mocno zaparzonej kawy (najlepiej w kafetierze
a jeśli nie to odcedzamy "parzochę")
- 2 kieliszki amaretto (koniaku
spirytusu itp.)
- twarde podłużne biszkopty - kakao.
Zaparzamy kawę, odcedzamy, wlewamy do głębokiego talerza, aby przestygła. W między czasie ucieramy żółtka z 1/2 cukru. Do dobrze utartych stopniowo dodajemy ser i dalej ucieramy. Dobrze, jeśli możemy równolegle ubijać białka z drugą połową cukru. A jeśli nie, to bierzemy się za ubijanie. Dobrze ubite białka to połowa sukcesu.Teraz delikatnie mieszamy masę serową z białkami. Dno szklanego naczynia (ok.20x40 cm) wykładamy pierwszą warstwą biszkoptów delikatnie zwilżonych kawą. Nakładamy połowę serowej masy, posypujemy kakao przez sitko i znów kolejna warstwa biszkoptów, masa i posypujemy kakao. Ja na górę ścieram jeszcze białą czekoladę, coby było ładniej, ale niekoniecznie. Wsadzamy najlepiej zakryte tiramisu' do lodówki (trochę ją podkręcamy) i, niestety, czekamy parę godzin. Uwagi: Pamiętajmy aby biszkoptów nie maczać zbyt mocno w kawie. Mają lekko dotknąć jej. Jeśli za bardzo nasączymy kawą to nam ciasto padnie... Życze smacznego.
Cappuccino - składniki
3 paczki biszkoptów (okrągłe – 120 g.-1 opakowanie)½ litra mleka – gorące1 kawy cappuccino waniliowa1 łyżka kawy naturalnej Mleko + kawa cappuccino + kawa naturalna- rozpuścić1 jajko + 3 żółtka + ¾ szkl cukru – ubić na parze i wystudzić4 lub 5 serków homogenizowanych – okrągłe (Krasnystaw 125 g- 1 szt)1 szkl mleka w proszku 4 łyżki żelatyny1 masło roślinnePolewa:3 łyżki cukru pudru3 łyżki margaryny palmy2 łyżki kakao2 łyżki śmietany 18%
Cappuccino - sposób przygotowania
Masło utrzeć dodać żółtka ubite na parze + resztę składników, serki , mleko w proszku na końcu i żelatynę bo szybko gęstnieje. Biszkopty wcześniej umoczyć w kawie i ułożyć na blachę+ masa + biszkopty +masa +polewa czekoladowa.Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki połączyć Pogotować 1 min lekko wystudzić i polać ciast
lok czekoladowy z herbatnikami - składniki
mleko w proszku 500 dag
kostka margaryny
pół szklanki wody
6 łyżek kakao
2 szkalnki cukru
herbatniki
można dodać rodzynki
Blok czekoladowy z herbatnikami - sposób przygotowania
Mleko w proszku, kakao i herbatniki razem wymieszać. W garnuszku zagotować cukier, wodę i margarynę.
Po zagotowaniu wymieszać z mlekiem, kakao i herbatnikami. Następnie wlać do tortownicy lub keksówki i po ostygnięciu wstawić do lodówki.
mili06