sernik_florentynski.pdf

(308 KB) Pobierz
Przepisy
Sernik lorentyński
P R Z E P I S Y
SPÓD:
100 g płatków kukurydzianych, rozkruszonych
40 g płatków migdałowych, zrumienionych na
patelni
20 g płatków kokosowych (lub wiórków), zru-
mienionych na patelni
1 łyżka płynnego miodu
3 łyżki pokrojonych wiśni kandyzowanych
125 g niesolonego masła, roztopionego
MASA:
500 g twarogu śmietankowego na serniki
115 g drobnego cukru do wypieków
250 ml śmietany 35%
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 60 ml
wrzącej wody
2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
60 ml soku pomarańczowego
250 g ciemnej czekolady deserowej,
roztopionej
WYKONANIE
Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do piecze-
nia. Wymieszać wszystkie składniki na spód sernika. Mieszankę wyłożyć na spód formy, docisnąć i
wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki.
Mikserem ubić ser z cukrem na gładki krem. Dodać śmietanę i ubijać aż masa będzie gęsta.
Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, skórką i sokiem z pomarańczy oraz większością roztopionej
czekolady (resztę pozostawiając do dekoracji).
Masę wlać na przygotowany spód, wyrównać wierzch i polać odłożoną czekoladą. Schładzać przez
około 2 - 3 godziny lub do czau aż sernik stężeje.
NOTATKI
154298048.007.png 154298048.008.png 154298048.009.png 154298048.010.png 154298048.001.png 154298048.002.png 154298048.003.png 154298048.004.png 154298048.005.png 154298048.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin