spaghetti_carbonara.pdf

(443 KB) Pobierz
676348569 UNPDF
SPAGHETTI ALLA CARBONARA
2 porcje
2 jajka
90 g wędzonego boczku, pokrojonego na cienkie plasterki
160 g makaronu spaghetti
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
30 g tartego sera owczego Pecorino
sól morska do smaku i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
świeżo zmielony kolorowy pieprz (opcjonalnie)
Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem, odstawić. Boczek pokro-
ić w poprzek na 0,5 cm paseczki, jeśli ma twardą i grubą skórę, odkroić ją. Makaron ugotować w dużej
ilości osolonej wody, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, przykryć. Posiekać czosnek oraz natkę
pietruszki.
Na patelnię wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodać boczek i smażyć na małym ogniu przez
1 - 2 minuty, mieszając co chwilę. Boczek ma się lekko podtopić i tylko delikatnie zrumienić. Dodać
czosnek oraz natkę pietruszki i smażyć na małym ogniu przez 15 sekund.
Trzymając patelnię  na małym ogniu, dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia i wymieszać z
połową sera pecorino oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gdy dno patelni nieco ostygnie, ale
makaron będzie ciągle gorący, polać go roztrzepanymi jajkami i mieszać aż cały pokryje się masą ja-
jeczną. Jajka nie mogą całkowicie ściąć się od gorącej patelni, mają utworzyć delikatny, kremowy sos,
i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
Od razu podawać, doprawiając solą oraz posypując dodatkowym serem pecorino i świeżo zmielonym
kolorowym pieprzem (opcjonalnie).
KwestiaSmaku.com
Zgłoś jeśli naruszono regulamin