Naleśniki ze szpinakiem
Składniki:Ciasto naleśnikowe: szklanka wody gazowanej, pół szklanki mleka, mąka, 2 jajkaFarsz; szpinak mrożony, czosnek ok. 3-4 ząbków, ser z niebieską pleśnią, cebula, pieprz, ser żółty. Jak przyrządzić?Robimy rzadkie ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki. Kroimy cebulę w kosteczkę, dodajemy zamrożony szpinak, gdy rozmarznie i odparuje woda dodajemy czosnek, ser pleśniowy pokrojony w kostkę i mieszamy aż się roztopi. Smarujemy naleśniki, zawijamy i układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy żółtym serem i zapiekamy.Potrzebne przybory:patelnia, miska, łopatka, nóż, naczynie żaroodporne.
Uwagi:Farsz powinien wyjść gęsty. Końcowe smażenie po dodaniu sera pleśniowego nie powinno trwać zbyt długo gdyż stanie się on jeszcze bardziej słony.
Vila