10_Analiza_skladu_tluszczowcow.pdf

(39 KB) Pobierz
010
10.
ANALIZA SKŁADU
TŁUSZCZOWCÓW
1. Identyfikacja lecytyny
Fosfatydylocholin ę mo Ŝ na zidentyfikowa ć i odró Ŝ ni ć od innych glicerofosfoli-
pidów poprzez wskazanie jej charakterystycznych składników, czyli choliny
i fosforanu. Dzi ę ki tym składnikom, tj.: fosfocholinie o charakterze hydrofilnym,
lecytyna tworzy w wodzie do ść trwałe emulsje. Lecytyna zawiera równie Ŝ kwa-
sy tłuszczowe, ich obecno ść jest charakterystyczna dla wszystkich tłuszczow-
ców, zawiera te Ŝ glicerol, który jest składnikiem wszystkich glicerolipidów.
1.1. Wykrywanie choliny
Zasada:
W ś rodowisku silnie zasadowym lecytyna ulega hydrolizie, uwolnion ą cholin ę
mo Ŝ na zidentyfikowa ć . Cholina jest czwartorz ę dowym kationem amoniowym,
który w tych warunkach rozpada si ę do trimetyloaminy i glikolu etylenowego.
O H -
+
C H 3
O H
-
C H 3
H O C H 2 C H 2 N C H 3
C H 3
H 3 C N
H O C H 2 C H 2 O H
C H 3
Trimetyloamina ma charakterystyczny zapach solanki ś ledziowej, który pozwa-
la zidentyfikowa ć obecno ść choliny w fosfolipidach.
Wykonanie:
Przygotowa ć dwie probówki, do których wprowadzi ć :
– do pierwszej probówki 5 kropli etanolowego roztworu lecytyny,
– do drugiej probówki 5 kropli etanolu (próba ś lepa).
·
Do obu probówek doda ć po 5 ml 20% roztworu NaOH.
·
Ogrzewa ć około 5 minut we wrz ą cej ła ź ni wodnej. Wydziela si ę lotna trimety-
loamina o charakterystycznym zapachu solanki ś ledziowej, co wskazuje na
obecno ść choliny w analizowanej próbie.
1
·
20478028.014.png
1.2. Wykrywanie fosforanów
Zasada:
Wykrywanie ortofosforanów w zwi ą zkach organicznych, w tym równie Ŝ w fos-
folipidach, jest skuteczne po zmineralizowaniu zwi ą zku. W wyniku spalenia
prób fosforanów organicznych w osadzie pozostaj ą tlenki ró Ŝ nych pierwiast-
ków, tak Ŝ e P 2 O 5 . Wyługowany z osadu bezwodnik kwasu fosforowego, po za-
kwaszeniu st ęŜ onym kwasem azotowym (V) reaguje z molibdenianem amono-
wym, tworz ą c fosfomolibdenian amonowy (NH 4 ) 3 P(Mo 3 O 10 ) 4 ] 2H 2 O, czyli
(NH 4 ) 3 PO 4 12MoO 3 o barwie Ŝ ółtej.
H 3 PO 4 + 12(NH 4 ) 2 MoO 4 + 23HNO 3 ® (NH 4 ) 3 [P(Mo 3 O 10 ) 4 ] × 2H 2 O ¯ +
+ 21NH 4 NO 3 + 2HNO 3 + 10H 2 O
Wykonanie:
·
Do suchego tygla porcelanowego wprowadzi ć 1 ml alkoholowego roztworu
lecytyny, pod dygestorium odparowa ć etanol, podgrzewaj ą c tygiel na płytce
elektrycznej, po czym doda ć 3-krotn ą ilo ść mieszaniny spalaj ą cej KNO 3 /Na 2 CO 3
(w stosunku 2:3) i prób ę stopi ć .
Uzyskany stop rozpu ś ci ć w 2–3 ml gor ą cej wody i przes ą czy ć . Do przes ą czu
doda ć w nadmiarze st ęŜ onego HNO 3 i 2 ml 10% roztworu molibdenianu
amonu. Zawarto ść probówki ogrza ć do wrzenia w ła ź ni wodnej.
W trakcie ogrzewania pojawia si ę Ŝ ółto zabarwiony fosfomolibdenian amo-
nowy, który przy wi ę kszych st ęŜ eniach wytr ą ca si ę w postaci krystalicznego
Ŝ ółtego osadu.
2. Wykrywanie sterydów i karotenów
2.1. Wykrywanie cholesterolu
Zasada:
Cholesterol (zawieraj ą cy wi ą zanie podwójne) pod wpływem st ęŜ onego kwasu
siarkowego ulega odwodnieniu, odł ą czana jest cz ą steczka wody i pojawiaj ą si ę
sprz ęŜ one wi ą zania podwójne odpowiedzialne za pojawienie si ę barwy. W od-
czynie Salkowskiego powstaje kwas disulfonowy bicholestadienu o barwie
czerwonej.
2
·
HO 3 S
SO 3 H
W odczynie Liebermanna-Burcharda w obecno ś ci kwasu siarkowego i bez-
wodnika kwasu octowego powstaje zielono zabarwiony kwas monosulfonowy
bicholestadienu. Reakcja ta jest wykorzystywana do ilo ś ciowego oznaczania
cholesterolu w płynach biologicznych.
SO 3 H
W obu reakcjach zachodzi odwodnienie cz ą steczek cholesterolu. Obecno ść ś la-
dów wody uniemo Ŝ liwia przebieg reakcji. Analizy te nale Ŝ y przeprowadza ć ,
u Ŝ ywaj ą c suchych probówek i pipet.
Wykonanie odczynu Salkowskiego:
Przygotowa ć cztery suche probówki zawieraj ą ce po 1 ml chloroformu. Doda ć
do nich:
– 5 kropli 2% chloroformowego roztworu cholesterolu – do pierwszej,
– 5 kropli rozpuszczonego masła – do drugiej,
– 5 kropli lecytyny – do trzeciej,
– 5 kropli oleju – do czwartej.
·
Wszystkie probówki dokładnie wymiesza ć przez wytrz ą sanie.
·
Nast ę pnie do ka Ŝ dej próby podwarstwi ć (przez swobodne spłyni ę cie po ś cian-
ce pochylonej probówki) 0,5 ml st ęŜ onego kwasu siarkowego.
·
Warstwa chloroformowa barwi si ę na kolor malinowy, natomiast dolna war-
stwa wykazuje zielon ą fluorescencj ę .
·
Porównaj barwy poszczególnych prób, zinterpretuj uzyskane wyniki.
3
·
20478028.015.png 20478028.016.png 20478028.017.png 20478028.001.png 20478028.002.png 20478028.003.png 20478028.004.png 20478028.005.png 20478028.006.png
Wykonanie odczynu Liebermanna-Burcharda:
·
Do suchej probówki zawieraj ą cej 1 ml 2% chloroformowego roztworu chole-
sterolu doda ć 10 kropli bezwodnika kwasu octowego i 1 kropl ę st ęŜ onego
kwasu siarkowego. Wymiesza ć . Pojawiaj ą ca si ę barwa czerwona przechodzi
w barw ę niebiesk ą , a nast ę pnie w zielon ą .
2.2. Wykrywanie hormonów steroidowych
Zasada:
,21-dihydroksy-20-okso, czyli: 11-deoksykortyzol, kortyzol i korty-
zon, w ś rodowisku kwa ś nym reakcji Portera i Silbera z fenylohydrazyn ą tworz ą
3,20- lub 3,21-fenylohydrazony o barwie Ŝ ółtobrunatnej. Grupa 17-oksosteroi-
dów (do której nale Ŝą metabolity m ę skich hormonów płciowych oraz niektóre
nadnerczowe steroidy C19) charakteryzuje si ę obecno ś ci ą grupy ketonowej
przy C17, która w ś rodowisku zasadowym reakcji Zimmermanna daje czerwo-
no zabarwiony produkt kondensacji z m-dinitrobenzenem. Wszystkie estrogeny,
czyli steroidy C18: estradiol, estron, estriol, maj ą w swej strukturze aromatycz-
ny pier ś cie ń A oraz grup ę hydroksylow ą o charakterze fenolowym w tym pier-
ś cieniu, które w obecno ś ci st ęŜ onego kwasu siarkowego i hydrochinonu tworz ą
barwne produkty w reakcji Kobera.
a
Wykonanie próby Portera i Silbera:
· Przygotowa ć dwie probówki zawieraj ą ce po:
– 0,5 ml 0,005% etanolowego roztworu kortyzolu – w pierwszej,
– 0,5 ml etanolu ( ś lepa) – w drugiej.
·
Do obu prób doda ć po 1,5 ml 0,065% roztworu fenylohydrazyny w kwasie
siarkowym (62%).
·
Próby ogrzewa ć we wrz ą cej ła ź ni wodnej przez 30 minut. Dodatni odczyn jest
wówczas, gdy pojawia si ę Ŝ ółtobrunatne zabarwienie próby.
4
Chemiczne odró Ŝ nienie nieznacznych ró Ŝ nic w strukturze hormonów steroido-
wych jest ograniczone, szczególnie w płynach biologicznych, które zwykle s ą
mieszanin ą wielu steroidów. Hormony steroidowe C21, które zawieraj ą ugrupo-
wania 17
Reakcja Zimmermanna:
O H
N O 2
K O H
N O 2
N O 2
N
O - K +
O
O
H 3 C
17
H 3 C
O
O
H 3 C
H
H 3 C
O
N
O - K +
O
N O 2
barwny kompleks
Wykonanie próby Zimmermanna:
Przygotowa ć dwie probówki zawieraj ą ce po:
– 0,5 ml etanolowego roztworu androsteronu (6x10 -4 %) – w pierwszej,
– 0,5 ml etanolu ( ś lepa) – w drugiej probówce.
· Do obu prób doda ć po 0,5 ml 1% etanolowego roztworu m-dinitrobenzenu,
wymiesza ć , po czym do obu doda ć po: 0,5 ml 8 M roztworu NaOH w celu za-
lkalizowania.
·
Dodatni odczyn jest wówczas, gdy pojawia si ę czerwone zabarwienie próby,
które pogł ę bia si ę w czasie przetrzymywania (do 20 min) prób w ciemno-
ś ci w temperaturze pokojowej.
Wykonanie próby Kobera:
Przygotowa ć dwie probówki zawieraj ą ce po:
– 0,5 ml 0,005% etanolowego roztworu estradiolu – w pierwszej,
– 0,5 ml etanolu ( ś lepa) – w drugiej probówce.
·
Do obu prób doda ć po 2 ml 4% roztworu hydrochinonu w st ęŜ onym kwasie
siarkowym, wymiesza ć i wstawi ć do wrz ą cej ła ź ni wodnej na 10 minut.
5
·
·
20478028.007.png 20478028.008.png 20478028.009.png 20478028.010.png 20478028.011.png 20478028.012.png 20478028.013.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin