SAŁATKA CHIŃSKA.doc

(29 KB) Pobierz
SAŁATKA CHIŃSKA

SAŁATKA CHIŃSKA

 

1.     kapusta pekińska  - pokroić

2.     2 zupki chińskie ( łagodna + pikantna) – pokruszyć i dodać zawarte tam przyprawy

3.     puszka kukurydzy

4.     1-2 papryki pokroić w kostkę

5.     pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju dodać przyprawy do kurczaka

6.     majonez

Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku

 

SAŁATKA Z KURCZAKA

 

1.     1 pierś z kurczaka ( pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z dodatkiem przyprawy do kurczaka)

2.     2-3 cebule ( pokroić w kostkę)

3.     3-4 duże ogórki konserwowe  lub kiszone ( pokroić w kostkę)

4.     1 puszka kukurydzy

5.     1 kapusta pekińska (pokroić)

6.     keczup

7.     majonez

I warstwa - pierś z kurczaka

II warstwa – polać keczupem 3-4 łyżki

III warstwa – cebula pokrojona w kostkę

IV warstwa- ogórki pokrojone w kostkę

V warstwa- majonez 3-4 łyżki rozprowadzić po ogórkach

VI warstwa – kukurydza

VII warstwa – majonez i polać keczupem

IX warstwa – kapusta pokrojona posypać trochę wegetą

 

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

 

1.     5 jajek ( ugotować na twardo)

2.     2-3 cebule pokroić w kostkę

3.     puszka tuńczyka

4.     puszka kukurydzy

5.     30 dkg sera żółtego

6.     majonez

I warstwa – białka pokrojone w kostkę

II warstwa – zetrzeć połowę sera

III warstwa- majonez 3-4 łyżki

 

IV warstwa – cebula pokrojona

V warstwa – tuńczyk rozprowadzić po całości

VI warstwa- reszta cebuli

VII warstwa – druga połowa sera żółtego

VIII warstwa- majonez

IX warstwa – kukurydza

X warstwa- utarte na drobnej tarce żółtka

 

SAŁATKA Z RYŻEM

 

1.     2 torebki ryżu zaparzyć

2.     1-2 papryki pokroić w kostkę

3.     3-4 pomidory pokroić w kostkę

4.     2-3 ogórki świeże lub konserwowe lub kiszone

5.     puszka kukurydzy

6.     1-2 cebule pokroić w kostkę

7.     majonez 2-3 łyżki

Wszystko razem wymiesza, doprawić do smaku

 

Sałatka warstwowa (warstwy od dołu)

1.pekinka

2.pomidory w ósemki albo jak lubisz

3.kukurydza

4.tuńczyk

5.feta

6.grzanki z chleba lub bułki

Całość polewasz sosem:

1.pół szklanki oleju lub oliwy trzeba posolić wcisnąć kilka ząbków czosnku około 4 -5 ząbków i polewa się sałatkę tym

sosem.

w przepisie jest żeby lać po grzankach ale ja nie lubię bo one wtedy szybko robią się miękkie więc polewam po fecie i dopiero sypie grzanki. ja wolę grzanki z bułki.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin