Naleśniki z grzybami.doc

(76 KB) Pobierz
Naleśniki z grzybami

Naleśniki z grzybami

Fot. M. Szymański

Przygotowanie: 45 min

Porcja 180 kcal

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:

·         szklanka mleka

·         szklanka mąki

·         3 jajka

·         szczypta soli i proszku do pieczenia

Farsz:

·         30 dag świeżych grzybów

·         10 dag wędzonego boczku

·         duża cebula

·         sól

·         pieprz

·         100 ml śmietany

·         1/2 szklanki bulionu

·         olej  

Składniki na ciasto zmiksuj, odstaw na 1/2 godz. Usmaż naleśniki. Oczyść i umyj grzyby, pokrój je na kawałki. Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj drobno pokrojony boczek, usmaż razem. Zdejmij z patelni, dolej łyżkę oleju i podsmaż grzyby. Dodaj cebulę z boczkiem, wlej bulion i całość duś, aż grzyby będą całkowicie miękkie. Przypraw solą, pieprzem i śmietaną (duś, aż odparuje część płynu, a farsz grzybowy będzie dość gęsty; możesz go zagęścić, mieszając śmietanę z łyżką mąki). Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, złóż w kopertę, podsmaż na chrupiąco. Podawaj gorące, posypane natką, z sezonową surówką.

 

1

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin