Naleśniki z grzybami
Fot. M. Szymański
Przygotowanie: 45 min
Porcja 180 kcal
Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
· szklanka mleka
· szklanka mąki
· 3 jajka
· szczypta soli i proszku do pieczenia
Farsz:
· 30 dag świeżych grzybów
· 10 dag wędzonego boczku
· duża cebula
· sól
· pieprz
· 100 ml śmietany
· 1/2 szklanki bulionu
· olej
Składniki na ciasto zmiksuj, odstaw na 1/2 godz. Usmaż naleśniki. Oczyść i umyj grzyby, pokrój je na kawałki. Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj drobno pokrojony boczek, usmaż razem. Zdejmij z patelni, dolej łyżkę oleju i podsmaż grzyby. Dodaj cebulę z boczkiem, wlej bulion i całość duś, aż grzyby będą całkowicie miękkie. Przypraw solą, pieprzem i śmietaną (duś, aż odparuje część płynu, a farsz grzybowy będzie dość gęsty; możesz go zagęścić, mieszając śmietanę z łyżką mąki). Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, złóż w kopertę, podsmaż na chrupiąco. Podawaj gorące, posypane natką, z sezonową surówką.
1
pprzemo77