Ciasto cytrynowe z masą cytrynową.docx

(60 KB) Pobierz

Ciasto cytrynowe z masą cytrynową

Ciasto cytrynowe z masą cytrynową

Składniki

dla >6 osób

1. Składniki na ciasto cytrynowe,
jajka, 6 sztuk
margaryna (lub masło i margaryna w równych częściach), 375g
Mąka pszenna, 375g
cukier puder, 375g
proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki
cytryna, 1 szt -potarta skórka i sok
2. Masa cytrynowa,
woda, 1 i 1/2 szklanki
cykier, 1 i 1/2 szklanki
masło, 3/4 kostki
cytryny - sok, 2 szytuki - sok
cytryna - skórka, 1/2 cytryny - skóra
mleko, 3/4 szklanki
cukier waniliowy, 1 paczka
mąka ziemniaczana, 3 łtżki
3. Lukier cytrynowy,
puder cukier, 300g
żółka, 2 sztuki
cytryny, 1 i 1/2 sztuki

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 60 min

1. I. Wykonanie ciasta cytrynowego: Cukier puder i margarynę utrzeć na pulchna masę, po czym dodać po jednym całym jajku ciągle ucierając. Do masy tej dodawać po jednej łyżce mąki a na koniec sok i skórkę z cytryny. Ciasto wylać na pergamin i piec na złoty kolor.

2. II. Wykonanie masy cytrynowej: Wodę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Dodać sok z cytryn i skórkę cytrynową. Mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do gotującej się masy. Ugotować jak budyń. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę przegotowanej wody. Lekko wystudzić.

3. III. Wykonanie lukru cytrynowego: Cukier puden zmieszać z żółtkiem i dodać sok z cytryn. Podgrzać na lekkim ogniu. Ciepłe wylać na ciasto.

4. IV. Końcowe wykonanie: Ostygłe ciasto przekroić , wylać masę cytrynową na dolną część i przykryć drugą częścią. Na wierzch wylać lukier cytrynowy. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin