Ciasto cytrynowe z masą cytrynową
Składniki
dla >6 osób
1. Składniki na ciasto cytrynowe, jajka, 6 sztukmargaryna (lub masło i margaryna w równych częściach), 375gMąka pszenna, 375gcukier puder, 375gproszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczkicytryna, 1 szt -potarta skórka i sok2. Masa cytrynowa, woda, 1 i 1/2 szklankicykier, 1 i 1/2 szklankimasło, 3/4 kostkicytryny - sok, 2 szytuki - sokcytryna - skórka, 1/2 cytryny - skóramleko, 3/4 szklankicukier waniliowy, 1 paczkamąka ziemniaczana, 3 łtżki3. Lukier cytrynowy, puder cukier, 300gżółka, 2 sztukicytryny, 1 i 1/2 sztuki
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. I. Wykonanie ciasta cytrynowego: Cukier puder i margarynę utrzeć na pulchna masę, po czym dodać po jednym całym jajku ciągle ucierając. Do masy tej dodawać po jednej łyżce mąki a na koniec sok i skórkę z cytryny. Ciasto wylać na pergamin i piec na złoty kolor.2. II. Wykonanie masy cytrynowej: Wodę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Dodać sok z cytryn i skórkę cytrynową. Mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do gotującej się masy. Ugotować jak budyń. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę przegotowanej wody. Lekko wystudzić.3. III. Wykonanie lukru cytrynowego: Cukier puden zmieszać z żółtkiem i dodać sok z cytryn. Podgrzać na lekkim ogniu. Ciepłe wylać na ciasto.4. IV. Końcowe wykonanie: Ostygłe ciasto przekroić , wylać masę cytrynową na dolną część i przykryć drugą częścią. Na wierzch wylać lukier cytrynowy. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
wojomak