Mydełko z cynamonem, miodem i migdałami.docx

(250 KB) Pobierz

Mydełko z cynamonem, miodem i migdałami


Image
Takie mydełko ma właściwości złuszczające, nawilżające i zmiękczające. Może być ono piękną ozdobą łazienki lub ciekawie opakowane, doskonałym prezentem z okazji Dnia babci i dziadka!

 

 

 

1. Potrzebne przybory:

- waga kuchenna,                                                                                                                            - tarka do jarzyn,                                                                                                                                               - 2 naczynia do kąpieli wodnej (większy i mniejszy garnek),                                                               - drewniana łyżka,                                                                                                                                      - moździerz,                                                                                                                                                                       - foremki na mydło,                                                                                                                                     - kratka do suszenia mydła.

 

 

  http://www.cafeart.pl/_jgfw_/cls/phpthumb/phpThumb.php?src=../../..//images/stories/miszmasz/mydelka/2.jpg&w=320&h=

 

 

 

 

2. Potrzebne materiały:

· 150g naturalnego białego mydła,                                                                                                                                                                       · 50g miodu płynnego,                                                                                                                                         · łyżeczka cynamonu (można dodać więcej),                                                                                                  · 20g mączki z migdałów,                                                                                                                                   · 20g oliwy z oliwek,                                                                                                                                      · ok. 5 łyżek stołowych wody (wodę można dodać do rozpuszczanego mydła).

  http://www.cafeart.pl/_jgfw_/cls/phpthumb/phpThumb.php?src=../../..//images/stories/miszmasz/mydelka/3.jpg&w=320&h=

 

 

3. Jeśli nie mamy mączki z migdałów, w moździerzu tłuczemy na proszek, uprzednio obrane ze skóry, migdały.

  http://www.cafeart.pl/_jgfw_/cls/phpthumb/phpThumb.php?src=../../..//images/stories/miszmasz/mydelka/4.jpg&w=320&h=

 

 

 

4. Odważamy 150g mydła...

  http://www.cafeart.pl/_jgfw_/cls/phpthumb/phpThumb.php?src=../../..//images/stories/miszmasz/mydelka/5.jpg&w=320&h=

 

5. ... i ucieramy je na tarce do jarzyn.

  http://www.cafeart.pl/_jgfw_/cls/phpthumb/phpThumb.php?src=../../..//images/stories/miszmasz/mydelka/6.jpg&w=320&h=

6. Utarte mydło...

  http://www.cafeart.pl/_jgfw_/cls/phpthumb/phpThumb.php?src=../../..//images/stories/miszmasz/mydelka/7.jpg&w=320&h=

7. ... przekładamy do naczynia, które następnie wstawiamy do większego z wodą i zaczynamy podgrzewać na wolnym ogniu. Można dolać niewielką ilość wody, aby mydło łatwiej się rozpuściło. Topiące się mydło należy cały czas mieszać. Temperatura wody nie może przekroczyć 70st.C – nie można dopuścić do jej wrzenia.

  http://www.cafeart.pl/_jgfw_/cls/phpthumb/phpThumb.php?src=../../..//images/stories/miszmasz/mydelka/8.jpg&w=320&h=

8. Przygotowane wcześniej składniki (miód, cynamon, oliwa, utarte migdały)...

  http://www.cafeart.pl/_jgfw_/cls/phpthumb/phpThumb.php?src=../../..//images/stories/miszmasz/mydelka/9.jpg&w=320&h= 

9. ... dodajemy do rozpuszczanego mydła, nadal cały czas mieszając...

  http://www.cafeart.pl/_jgfw_/cls/phpthumb/phpThumb.php?src=../../..//images/stories/miszmasz/mydelka/10.jpg&w=320&h=

 

10. ... aż do dokładnego połączenia wszystkich składników.

  http://www.cafeart.pl/_jgfw_/cls/phpthumb/phpThumb.php?src=../../..//images/stories/miszmasz/mydelka/11.jpg&w=320&h=

 

 

11. Foremki smarujemy olejem (umożliwi to nam wyjęcie z nich stwardniałego mydła).

  http://www.cafeart.pl/_jgfw_/cls/phpthumb/phpThumb.php?src=../../..//images/stories/miszmasz/mydelka/12.jpg&w=320&h=

Do tak przygotowanych foremek...

 

 

 

 

12. ... przekładamy gotową masę i odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce przynajmniej na pół godziny.

  http://www.cafeart.pl/_jgfw_/cls/phpthumb/phpThumb.php?src=../../..//images/stories/miszmasz/mydelka/13.jpg&w=320&h=

13. Zastygnięte mydło wyciągamy z foremek i odstawiamy je na kilka godzin na drewnianą kratkę do całkowitego wyschnięcia.

  http://www.cafeart.pl/_jgfw_/cls/phpthumb/phpThumb.php?src=../../..//images/stories/miszmasz/mydelka/14.jpg&w=320&h=

14. I to już koniec... Teraz już tylko możemy zapakować je komuś na prezent albo możemy postawić sobie mydełko w łazience i podziwiać, podziwiać, podziwiać..., albo rozkoszować się zapachem cynamonu w kąpieli.

http://www.cafeart.pl/_jgfw_/cls/phpthumb/phpThumb.php?src=../../..//images/stories/miszmasz/mydelka/15.jpg&w=320&h=

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin