Ciasto ze śliwkami II.doc

(21 KB) Pobierz
Ciasto ze śliwkami II

Ciasto ze śliwkami II

 

Składniki:
1 kg śliwek,

4 jajka,

2 szkl. cukru,

2 szkl. mąki,

3 łyżki wody,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 kostka masła lub margaryny,

10 dag wiórków kokosowych (nie są konieczne).



Jak przyrządzić?


Całe jajko i trzy żółtka utrzeć ze szklanką cukru. Dodać 3 łyżki wody, mąkę, proszek i roztopione lekko ciepłe masło. Wymieszać i wylać na blachę, poukładać śliwki. Z trzech białek ubić pianę, dodać szklankę cukru, a na koniec wymieszać ostrożnie z wiórkami. Pianą przykryć śliwki. Piec w temperaturze ok. 170 stopni przez ok. 40 min.

Uwagi:


Owoce mogą być różne, w oryginalnym przepisie są śliwki, ale robiłam z malinami, jeżynami, truskawkami i jest OK. Nie muszą być świeże owoce, ważne, aby nie były zbyt mokre. Najlepiej odsączyć na ściereczce. Piany z wiórkami nie musi być (nie zawsze mamy pod ręką wiórki), częściej robię bez, ciasto jednogarnkowe i niekłopotliwe, polecam!

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin