Faszerowana papryka
4 duże kolorowe papryki
200 gram ryżu (albo dwa woreczki)
30 dag mielonego mięsa wieprzowego albo mieszanego
5-6 większych pieczarek
1 duża cebula
sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka itp.
kilka plastrów żółtego sera
1 szklanka rosołu instant
Papryki umyć, odciąć czapeczki i wydrążyć środek.
Ryż ugotować w osolonej wodzie (jeżeli ktoś nie lubi, żeby farsz rozsypywał się podczas jedzenie, najlepiej, żeby nie był to ryż paraboiled).
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki, udusić z solą i pieprzem, dorzucić mięso i lekko podsmażyć.
Ryż wymieszać z mięsem, pieczarkami, cebulą i przyprawami. Można dodać do farszu trochę startego żółtego sera, żeby wszystko lepiej się trzymało. Dolać nieco wywaru, wymieszać i nadziać szczelnie papryki.
Papryki ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym albo brytfannie, wlać resztę wywaru i dusić pod przykryciem około 40-50 minut w gorącym piekarniku. Nie mogę podać dokładnie czasu duszenia, ponieważ zależy on w dużym stopniu od wielkości papryk, piekarnika i waszego gustu. Ja na przykład nie lubię, gdy papryka jest mocno chrupiąca, ale też nie znoszę rozciapanej i rozgotowanej papryki. Więc po prostu sprawdzajcie co jakiś czas widelcem.
Rady: Jeżeli lubicie pieprz ziołowy, dodajcie go koniecznie, danie zyska całkiem nowy smak i zapach. I tak, jak już wiele razy pisałam, mięso mielę własnoręcznie, do tej potrawy użyłam akurat szynki wieprzowej. Jeżeli lubicie ser żółty, możecie w połowie pieczenia położyć trochę na wierzchu każdej papryki. Smacznego.
Makaron z sosem mięsno-pomidorowym
40-50 dag mielonej wieprzowiny
puszka pomidorów bez skórki
pół świeżej papryki
marchewka
cebula
olej
1/2-3/4 szklanki rosołu z kostki
sól, pieprz
bazylia, oregano, szczypta tymianku
parmezan
Mięso podsmażyć na oleju na mocno rozgrzanej patelni razem z solą i pieprzem. Przełożyć do osobnego naczynia, i podsmażyć pokrojoną cebulę. Dodać do niej pomidory z puszki wraz z sokiem, startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać podsmażone mięso i dusić wszystko około 15 minut, podlewając wywarem. Doprawić sos solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami. Podawać z makaronem. Każdą porcję można posypać drobno startym parmezanem.
eb56