Wieprzowina słodko-kwaśna.doc

(24 KB) Pobierz
Wieprzowina słodko-kwaśna

Wieprzowina słodko-kwaśna  

 

25 dkg chudej karkówki bez kości (z powodzeniem można użyć około 40 dag mięsa)

1 łyżeczka soli

1 łyżka wódki wyborowej lub innej białej

1 jajo

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 świeża słodka papryka

1 por (biała część)

1/2 średniej cebuli

1/2 szklanki pędów bambusa lub ogórka konserwowego pokrojonego w kostkę

6-8 łyżek oleju

sos:

6 łyżek cukru

3 łyżki octu (10%)

1 łyżka świeżego soku z pomarańczy

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżka sosu sojowego (lub 1/2 maggi i 1 łyżka wody)

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

 

Mięso pokroić w grubszą kostkę, wrzucić do miseczki, dodać sól i wódkę. Wymieszać i odstawić na 30 min. W tym czasie wstawić ryż do gotowania.

Jajo roztrzepać z mąką ziemniaczaną, odstawić.

Paprykę pokrajać w cienkie paski a pora na 1 cm kawałki, cebulę posiekać w kostkę, pędy bambusa pokroić w plasterki (lub ogórek albo dynie).

Przygotować sos: do rondelka albo kubka wlać ocet, sos sojowy, sok pomarańczowy, cukier, dodać przecier, wymieszać i ewentualnie podgrzać na małym ogniu, aby cukier się rozpuścił, odstawić.

Jajo z mąką ziemniaczaną wlać do mięsa i dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać mocno olej, na gorący tłuszcz wrzucić mięso z jajem, lekko mieszając smażyć około 2 i pół min, dodać pędy bambusa(jeśli używamy ogórka, to nie teraz , tylko pod koniec smażenia z resztą warzyw), podsmażyć jeszcze ok. 30 sek., wyjąć mięso i bambus. Olej zlać, zostawiając 1-2 łyżki, rozgrzać na sporym ogniu, włożyć paprykę, pory i cebulę i, mieszając smażyć 1 min.

Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z przygotowanym sosem słodko-kwaśnym, wlać do jarzyn na patelnię, mieszając podgrzewać do zgęstnienia(w tym momencie dodać ogórka, jeśli nie chcieliśmy bambusa), włożyć mięso, lekko mieszając smażyć 15 sek. i już gotowe.

 

Inna wersja sosu to słodko - kwaśno-ostry:

6 łyżek czerwonego octu winnego

4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego

4 łyżki sosu sojowego

7-8 łyżeczek cukru

2 czubate łyżeczki sosu sambal oelek

4 łyżki przecieru pomidorowego z kartonika

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej z małym czubkiem

ok. 12 łyżek wody (plus minus, zależnie od gęstości sosu, jaką chcemy uzyskać)

szczypta ostrej papryki

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin