Wieprzowina słodko-kwaśna
25 dkg chudej karkówki bez kości (z powodzeniem można użyć około 40 dag mięsa)
1 łyżeczka soli
1 łyżka wódki wyborowej lub innej białej
1 jajo
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 świeża słodka papryka
1 por (biała część)
1/2 średniej cebuli
1/2 szklanki pędów bambusa lub ogórka konserwowego pokrojonego w kostkę
6-8 łyżek oleju
sos:
6 łyżek cukru
3 łyżki octu (10%)
1 łyżka świeżego soku z pomarańczy
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego (lub 1/2 maggi i 1 łyżka wody)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mięso pokroić w grubszą kostkę, wrzucić do miseczki, dodać sól i wódkę. Wymieszać i odstawić na 30 min. W tym czasie wstawić ryż do gotowania.
Jajo roztrzepać z mąką ziemniaczaną, odstawić.
Paprykę pokrajać w cienkie paski a pora na 1 cm kawałki, cebulę posiekać w kostkę, pędy bambusa pokroić w plasterki (lub ogórek albo dynie).
Przygotować sos: do rondelka albo kubka wlać ocet, sos sojowy, sok pomarańczowy, cukier, dodać przecier, wymieszać i ewentualnie podgrzać na małym ogniu, aby cukier się rozpuścił, odstawić.
Jajo z mąką ziemniaczaną wlać do mięsa i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać mocno olej, na gorący tłuszcz wrzucić mięso z jajem, lekko mieszając smażyć około 2 i pół min, dodać pędy bambusa(jeśli używamy ogórka, to nie teraz , tylko pod koniec smażenia z resztą warzyw), podsmażyć jeszcze ok. 30 sek., wyjąć mięso i bambus. Olej zlać, zostawiając 1-2 łyżki, rozgrzać na sporym ogniu, włożyć paprykę, pory i cebulę i, mieszając smażyć 1 min.
Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z przygotowanym sosem słodko-kwaśnym, wlać do jarzyn na patelnię, mieszając podgrzewać do zgęstnienia(w tym momencie dodać ogórka, jeśli nie chcieliśmy bambusa), włożyć mięso, lekko mieszając smażyć 15 sek. i już gotowe.
Inna wersja sosu to słodko - kwaśno-ostry:
6 łyżek czerwonego octu winnego
4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
4 łyżki sosu sojowego
7-8 łyżeczek cukru
2 czubate łyżeczki sosu sambal oelek
4 łyżki przecieru pomidorowego z kartonika
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej z małym czubkiem
ok. 12 łyżek wody (plus minus, zależnie od gęstości sosu, jaką chcemy uzyskać)
szczypta ostrej papryki
eb56