Steak Alle Casserole
550 g polędwicy , pociętej na kwadraty
1 łyżka musztardy
sól i pieprz
2 łyżki oleju
1 duża cebula posiekana
3 łodygi selera naciowego posiekanego
100 g pieczarek pokrojonych
300 ml gorzkiego piwa lub mocnego portera
4 łyżki sosu Worcestershire L&P
Rozgrzać olej na patelni, smażyć mięso przez kilka minut i zdjąć z patelni. Wrzucić cebulę i selera i smażyć przez około 5 minut, aż będą miękkie. Dodać pieczarki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać mięso i musztardę. Stopniowo dodawać piwo i sos worcester. Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.
Stek pomarańczowy
3 łyżki Sos Worcestershire L&P
sok z jednej pomarańczy
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
1 łyżka musztardy z Dijon
4 steki z polędwicy wieprzowej
200 g pieczarek pokrojonych
olej do smażenia
Sok pomarańczowy, sos worcestershire, skórkę i musztardę dokładnie wymieszać. Dodać mięso i marynować przez około 15 minut.
Rozgrzać olej na patelni i usmażyć steki. Dodać cebulkę i pieczarki. Smażyć kilka minut. Na koniec dodać marynatę. Całość zagotować.
eb56