Kurczak estragonowy, eskalopki drobiowe.doc

(28 KB) Pobierz
Kurczak estragonowy

Kurczak estragonowy

 

1 mały kurczak (lub 4 filety),

2 szalotki (lub małe cebulki),

4 ząbki czosnku,

2 spore gałązki estragonu,

200 ml białego wytrawnego wina,

200 ml gęstej kremówki,

2 łyżki oleju,

2 dag masła lub margaryny,

sól, pieprz.

 

   Umyć zioła, oderwać listeczki i drobno posiekać. Obrać cebulkę i czosnek i również drobno posiekać. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na 8 części (filety przekroić na  dwie - w miarę równe). Na głębokiej patelni rozgrzać masło i olej. Zrumienić kawałki kurczaka ze wszystkich stron, dodać następnie cebulę, czosnek i estragon. Wlać wino i dokładnie wymieszać zdzierając resztki z dna. Posolić, popieprzyć, po czym przykryć całość i zostawić na średnim ogniu przez 20 minut. W połowie duszenie przewrócić mięso na drugą stronę.    Wyjąć kurczaka i trzymać w cieple. Na patelnię wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Gotowym sosem polać kurczaka tuż przed podaniem. A podawać z makaronem.

 

Eskalopki drobiowe z cytryną

 

1/4 szkl. mąki,

3/4 łyżeczki papryki,

1/2 łyżeczki soli,

1/4 łyżeczki pieprzu,

4 filety drobiowe,

2 łyżki oleju,

3/4 szkl. bulionu drobiowego,

2-3 łyżki soku z cytryny,

1 łyżeczka masła,

1 łyżka posiekanej natki pietruszki (niekoniecznie).

 

   Mięso umyć, osuszyć i przeciąć na całej powierzchni na 2 części. Na talerzu wymieszać mąkę, paprykę, sól i pieprz. Obtoczyć w niej plastry mięsa, po czym strzepać nadmiar.    Na dużej patelni rozgrzać olej, zrumienić eskalopki z obu stron i przełożyć na talerz. Na patelnię wlać bulion i sok z cytryny, zagotować. Dodać masło i pozostawić na średnim ogniu przez 1-2 minuty, mieszając przy tym drewnianą łyżką bardzo dokładnie, aby rozpuścić całość, która przywarła do dna patelni.

   Mięso włożyć do sosu i dusić przez kilka minut, aż całość zgęstnieje. Całość świetnie pasuje do ziemniaków z wody. Można posypać natką.

 

Eskalopki śmietanowe

               

1/2 szkl. bulionu zastąpić jedynie słodką śmietanką i zupełnie zrezygnować z soku z cytryny. W momencie gdy przyjdzie na to czas - wlać bulion, dodać masło i dokładnie wymieszać, zdzierając resztki z dna naczynia. W tym momencie wlać śmietankę. I dalej już bez zmian.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin