ciasto_gruszkowo_imbirowe.pdf

(310 KB) Pobierz
Przepisy
Ciasto gruszkowo -
imbirowe
P R Z E P I S Y
SKŁADNIKI:
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
200 g miękkiego masła
175 g drobnego cukru
1 łyżka świeżo startego obranego imbiru
3 jajka roztrzepane
400 g gruszek (3 sztuki) bez gniazd nasiennych,
pokrojonych w cienkie plasterki
1 łyżka brązowego cukru
WYKONANIE
Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem
do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, 175 g masła w kawałkach, cukier, im-
bir oraz jajka. Ubić mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki
się połączą).
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć plasterki gruszek, tak aby zachodziły
na siebie. Posypać brązowym cukrem i wiórkami pozostałego masła. Piec na złoty kolor przez 35 -
40 minut. Podawać ciepłe z lodami lub bitą śmietaną.
NOTATKI
154294389.007.png 154294389.008.png 154294389.009.png 154294389.010.png 154294389.001.png 154294389.002.png 154294389.003.png 154294389.004.png 154294389.005.png 154294389.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin