Pychotkowe batoniki.doc

(26 KB) Pobierz
Pychotkowe batoniki

Pychotkowe batoniki

 

125g masła                            
1/2 szkl. drobnego cukru       

cukier waniliowy
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu

garść orzechów laskowych
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
kilka suszonych śliwek
nieco smażonej skórki pomarańczowej nie za dużo
(w oryginale jej nie było ale świetnie się wpasuje w smak)

250g płatków kukurydzianych Corn Flakes z miodem i orzeszkami.

 

 

Cukier połączyć z masłem na gorąco- dodać cukier waniliowy, miód i kakao.
Razem wszystko zagotować i zestawić z ognia. Do masy dodać pokrojone orzechy, rodzynki i kilka pokrojonych suszonych śliwek ewentualnie dla aromatu nieco skórki pomarańczowej jeśli ktoś ją lubi.
Na koniec wsypać płatki kukurydziane - wymieszać delikatnie aby pokryły się czekoladą.
Średniej wielkości deseczkę wyłożyć papierem do pieczenia tak aby papier wystawał ku górze. Masę przełożyć na blaszkę wyrównać, przykryć arkuszem papieru pieczeniowego , na to postawić drugą taką samą formę którą następnie należy czymś obciążyć aby pychotka była zwarta. Pozostawić całość najlepiej do drugiego dnia. Po czym wyciągamy nasze ciasto i na papierze na którym stygło, możemy je pokroić w chrupiące, pyszne batoniki.
Przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz "Gotuj z Ewą" - często je oglądam i równie często testuję- są takie przepisy które raz wypróbowane - zostały u mnie już na zawsze. Tak było z tymi pysznymi batonikami. Polecam.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin