•2 szklanki mąki•100 ml letniej wody•15 g drożdży•łyzka oleju•20 g cukru pudru•1 łyzeczka soli•roztrzepane jajko
1.
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w wodzie odrobiną cukru. Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem. Następnie łączymy wodę i mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. trwa to ok 15 minut. Gdy ciasto jest już wyrobione, zostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 30 minut ( pod przykryciem)
2.
Po pół godzinie, dzielimy ciasto na 6 części i formujemy z nich kulki z dziurką. Dziurka powinna być dość duża, gdyz ciasto będzie jescze rosnąć.
3.
Uformowane bajgle gotujemy ok 2 minut we wrzącej wodzie przewracając je w połowie czasu na drugą stronę.
4.
Ugotowane, suszymy lekko, przekładamy na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut.
margoblack