Bajgle.doc

(51 KB) Pobierz
Bajgle

 

 

 

Bajgle

Składniki na 6 porcji

 

2 szklanki mąki100 ml letniej wody15 g drożdżyłyzka oleju20 g cukru pudru1 łyzeczka soliroztrzepane jajko

 

 

1.

Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w wodzie odrobiną cukru. Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem. Następnie łączymy wodę i mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. trwa to ok 15 minut. Gdy ciasto jest już wyrobione, zostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 30 minut ( pod przykryciem)

 

2.

Po pół godzinie, dzielimy ciasto na 6 części i formujemy z nich kulki z dziurką. Dziurka powinna być dość duża, gdyz ciasto będzie jescze rosnąć.

 

3.

Uformowane bajgle gotujemy ok 2 minut we wrzącej wodzie przewracając je w połowie czasu na drugą stronę.

 

4.

Ugotowane, suszymy lekko, przekładamy na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin