Składniki na 30 porcji:- 20 dag miękkiej margaryny (w pojemniczku) - 15 dag cukru - 4 jajka - po 10 dag mąki pszennej i ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 6–8 łyżek marmolady - lukier - 5 dag orzechów laskowych lub włoskich - polewa czekoladowa
Sposób wykonania:1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodając kolejno po jednym jajku. Połącz z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. 2. Ciasto wylej do prostokątnej formy. Piecz około 25 min w 190 st. C. Wyjmij, ostudź, przekrój w poprzek na 3 płaty. Przełóż je marmoladą. 3. Wierzch ciasta po brzegach posmaruj cienką warstwą lukru, posyp posiekanymi orzechami. Powstały środek wypełnij grubszą warstwą lukru, ostudź. Udekoruj polewą czekoladową.
margoblack