karp z pieczarkami.doc

(20 KB) Pobierz
karp z pieczarkami

karp z pieczarkami

( przepis ten podała Pani Danuta Tomala )

Składniki: 1 szt Karpia (1,2 - 2,5 kg), 8 łyżek oleju, 30 dag pieczarek, 10 dag sera żółtego, 2 duże cebule , natka pietruszki, pieprz, sól

Sprawioną, umytą i osuszoną rybę dzielimy na 6 porcji, każdą z nich należy posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić na 30 min. w chłodne miejsce, następnie porcje ryby opiekamy z obu stron na oleju. Osobno podsmażamy cebulę pokrojoną w półkrążki, dodajemy oczyszczone i pokrojone w paski pieczarki, dusimy razem do miękkości (ok.20 min.).Opieczone porcje karpia układamy w żaroodpornym naczyniu na każdą nakładamy uduszone pieczarki, całość posypujemy tartym żółtym serem oraz posiekaną natką pietruszki. Zapiekamy w gorącym piekarniku ok. 10-15 min.
Podajemy na gorąco.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin