Procedura postępowania z produktem niezgodnym.rtf

(46 KB) Pobierz
1

 

1. Cel i zakres:

 

Celem procedury jest:

 

-          zagwarantowanie, że produkty, które na jakimkolwiek z etapów, przekroczyły wartości krytyczne w Krytycznych Punktach Kontroli (CCP) są zabezpieczone przed niezamierzonym użyciem,

-          zapewnienie odpowiedniego postępowania z takimi produktami (użycie do innych celów, przeróbka, zniszczenie lub akceptację jako produkt zależnie od natury i zakresu niezgodności)

 

Procedura obowiązuje wszystkie osoby objęte systemem HACCP.

 

 

2. Dokumenty związane:

 

Załącznik                  -              Z.4.7.2  Karta niezgodności

Procedura        -               P.4.3     Procedura nadzoru nad dokumentacją i danymi

Procedura        -               P.4.7.4  Procedura nadzoru nad metodami wykorzystywanymi do

monitorowania Krytycznych Punktów Kontroli (CCP).

Procedura        -               P.4.8.2  Procedura komunikacji z Zespołem HACCP

Procedura        -               P.4.8.3  Procedura weryfikacji systemu HACCP

 

 

3. Definicje:

 

Zgodne z definicjami zawartymi w zakładowej księdze HACCP.

 

 

4. Odpowiedzialność

 

Przewodniczący zespołu HACCP – odpowiedzialny za nadzorowanie prawidłowości postępowania z produktem niezgodnym oraz niedopuszczenie do wydania produktu uznanego za niezgodny.

Zastępca przewodniczącego zespołu HACCP – nadzorowanie surowców używanych do produkcji, w tym za zabezpieczenie surowców uznanych za niespełniające wymagań bezpieczeństwa żywnościowego. Dokumentowanie niezgodności, oznakowanie surowców i produktów uznanych za niezgodne.

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Postępowanie:

 

Surowce

 

 

I.             Przekroczenie terminu ważności

 

1.      Wstrzymanie wprowadzania do obrotu wyrobu o przekroczonym terminie ważności,

2.      Utylizacja towaru przez wynajętą wyspecjalizowaną firmę,

3.      Sporządzenie dokumentu wycofania wyrobu niezgodnego (załącznik Z.4.7.2)

 

 

II.          Przekroczenie parametrów przechowywania wyrobów

 

1.      Wstrzymanie wprowadzania do obrotu wyrobu niewłaściwie przechowywanego bądź przewożonego;

2.      Utylizacja towaru przez wyspecjalizowaną firmę,

3.      Sporządzenie dokumentu wycofania wyrobu niezgodnego (Załącznik Z.4.7.2.)

 

 

III.       Uszkodzenie opakowania wyrobu przy rozładunku, załadunku i magazynowaniu

 

1.      Zidentyfikowanie uszkodzenia opakowania w trakcie przyjmowania, wydawania lub w trakcie bieżącej kontroli stanu opakowań,

2.      W przypadku stwierdzenia uszkodzenia na etapie przyjmowania – odmowa przyjęcia, w innych przypadkach zabezpieczenie produktów przed wydaniem,

3.      Uszkodzenie opakowania powodujące jego dekompresję pociąga za sobą konieczność utylizacji produktu, w innych sytuacjach decyzję w sprawie dalszego postępowania podejmowana jest przez Przewodniczącego zespołu HACCP.

4.      Sporządzenie dokumentu wycofania wyrobu niezgodnego (Załącznik Z.4.7.2.);

 

 

 

IV. Decyzja o niedopuszczeniu wyrobu do obrotu wydana przez Wojewódzką Stację Sanitarno - Epidemiologiczną

 

1.      Każda dostawa podlega oględzinom i/lub badaniom Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.

2.      W razie negatywnych wyników oględzin - odesłanie towaru do producenta;

3.      Sporządzenie dokumentu wycofania wyrobu niezgodnego (Załącznik Z.4.7.2.);

 

 

Każdy produkt przynajmniej raz w roku poddawany jest dokładnym badaniom przez Wojewódzką Stację Sanitarno – Epidemiologiczną. Próbki pobierane są z trzech różnych pojemników.

 

 

V.           Postępowanie z produktami uznanymi za niezgodne w wyniku reklamacji

 

Produkty reklamowane przez odbiorców jako niespełniające warunków bezpieczeństwa żywnościowego po przeprowadzeniu procedury reklamacyjnej (P.4.7.3) zostają utylizowane na koszt Zakładu lub pozostawiane do dyspozycji producenta.

 

 

 

VI.             Oznakowanie produktów uznanych za niezgodne

 

W celu uniknięcia pomyłek produkty uznane za niezgodne przechowuje się oddzielnie i oznacza się dodatkowo przyklejając na opakowanie czerwoną kartkę bądź naklejkę z napisem „produkt niezgodny”. Osobą odpowiedzialną za znakowanie jest Zastępca przewodniczącego zespołu HACCP.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin