Kiełbasa z galaretką w słoiku.rtf

(269 KB) Pobierz

Kiełbasa z galaretką w słoiku

             

łatwe

Składniki              Przepis

1 kg mięsa wieprzowego bez kości/np łopatka/

1 kg mięsa wołowego bez kosci/tańsze gatunki/

1 kg boczku

1,5-2 łyżki płaskie peklosoli,

1 łyżeczka pieprzu nat

1 łyzka majeranku

1 łyzka maggi w płynie

4 łyzki zelatyny

4 ząbki czosnku

1,20 litra wody zimnej

Uwaga:

Ok połowy składników/1,50 kg/ mozna zastapić mięsem mielonym              Mięso obrac ze ścięgien i powięzi,pokroic na mniejsze kawałki.Chude mięso skrecić na maszynce przez siatkę o duzych oczkach ok 8 mm ,sciega na drobnej a boczek na sredniej ok 5 mm.

Wszystkie składni wymieszać z przyprawami i wodą /jesli mamy mięso mielone również,bedzie nieco mniejsze rozdrobnienie to nie przeszkadza/,wyrabiac ok 5 min.Na końcu dodac żelatynę i dokładnie wymieszać.

Rozkładać do suchych i wyparzonych słoików,zostawiając od góry ok 2 cm przstrzeni,dokładnie ubijac

Zakrecić słoje i natychmiast wstawić do gotowania.

Należy wekowac słoje ok 4 godz 1 raz,jesli na dłuższe przechowywanie 2 krotnie po 3 godz.

Po wystudzeniu na wierzchu utworzy się warstwa bardzo smacznego tłuszczyku w srodku mięsko a na dnie pyszna klarowna galareka nadająca się do krojenia razem z mięsem.

Polecam super mielonka mięsna,bardzo pyszna!!

Uwaga:

Mozna wszystkie składniki skręcić na drobną siatkę lub zrobić z samego mięsa mielonego,będzie równie smaczne.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin