Krople rosy – serniczek
Składniki: 1 kg sera - najlepiej półtłustego 1 szklanka oleju 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy na 3/4 l, lub 1 na 0,5 litra i 2 łyżki z drugiego 2 całe jaja 4 żółtka 1 olejek cytrynowy 1 szklanka cukru Masa serowa: Ser skręcić. Jajka, żółtka, szklankę cukru i olejek cytrynowy ciągle miksując, dodając olej. Następnie dodajemy ser, mleko, budyń (cały czas miksując)masa jest bardzo rzadka.Składniki ciasta: 30 dag mąki - 2 czubate szklanki2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 całe jajko 10 dag margaryny 10 dag cukru 1 czubata łyżka smalcu Sposób przyrządzenia: Zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć dno i boki blachy. Wylać na to masę serową. Piec ok. 50 min. w 200°C. Ubić białka z 6 jaj i 1 szklankę cukru na sztywno. Porzucać na sernik małymi porcjami, aby pokryło całe ciasto. Następnie znów piec ok. 45 min.
a-takaya