tiramisu.odt

(9 KB) Pobierz

Krople rosy – serniczek

 

 

Składniki:
1 kg sera - najlepiej półtłustego
1 szklanka oleju
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4 l, lub 1 na 0,5 litra i 2 łyżki z drugiego
2 całe jaja
4 żółtka
1 olejek cytrynowy
1 szklanka cukru
Masa serowa:
Ser skręcić. Jajka, żółtka, szklankę cukru i olejek cytrynowy ciągle miksując, dodając olej. Następnie dodajemy ser, mleko, budyń (cały czas miksując)masa jest bardzo rzadka.

Składniki ciasta:
30 dag mąki - 2 czubate szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
1 całe jajko
10 dag margaryny
10 dag cukru
1 czubata łyżka smalcu

Sposób przyrządzenia:
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć dno i boki blachy. Wylać na to masę serową. Piec ok. 50 min. w 200°C. Ubić białka z 6 jaj i 1 szklankę cukru na sztywno. Porzucać na sernik małymi porcjami, aby pokryło całe ciasto. Następnie znów piec ok. 45 min.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin