Tort bezowy.odt

(10 KB) Pobierz

 

 

Tort bezowy
 

Składniki:

- Na bezy:
- 20 białek
- 40 płaskich łyżeczek cukru
- 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- Na krem:
- 2 l śmietany kremówki
- sok z 2 cytryn
- 2 torebki cukru waniliowego
- 2 szklanki cukru
- 4 torebki śmietanfixu.

Sposób przyrządzania:

Robimy bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo 40 łyżeczek cukru, cały czas ubijając. Kawę rozpuszczalną rozcieramy na pył np. w młynku do kawy i dokładnie mieszamy z pianą. Nagrzewamy piekarnik do temp. 140°C. Blachę wykładamy folią aluminiową, smarujemy oliwą i łyżką wykładamy porcje masy bezowej. Pieczemy 20 min, zmniejszamy temp. do 120°C, uchylamy pie-karnik i przez kilkanaście minut pozwalamy bezom wyschnąć. Upieczone przechowujemy w zamkniętym pudełku, do momentu użycia. Przy tak dużej ilości białek pieczenie bez możemy rozłożyć na dwa dni.
Oczywiście możemy kupić gotowe bezy kawowe w cukierni.
Robimy krem: Schłodzoną śmietanę ubijamy. Po chwili ubijania dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i śmietanfixem. Cały czas ubijając, dodajemy stopniowo sok z cytryn. Kiedy śmietana będzie sztywna, wstawiamy ją na parę godzin do lodówki.
Tort: Układamy warstwami bezy i bitą śmietanę. Górę tortu ozdabiamy świeżymi albo kandyzowanymi owocami lub kolorowymi galaretkami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin