Delicja.doc

(398 KB) Pobierz

                              

 

 

Składniki

·         CIASTO

·          

·         5 jaj

·         ¾ szklanki cukru kryształu

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         ¾ szklanki mąki pszennej

·         ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

·         2 łyżki kakao

·         1 cukier waniliowy

·          

·         MASA

·          

·         3 szklanki mleka pełnotłustego

·         1 szklanka cukru kryształu

·         1 cukier waniliowy

·         1 ½ kostki masła

·         2 ½ łyżki mąki pszennej

·         ½ łyżki mąki ziemniaczanej

·          

·         POLEWA

·          

·         1 czekolada mleczna

·         2 łyżki mleka pełnotłustego

·         1 łyżeczka masła

·          

·         DODATKI

·         3-4 paczki herbatników

·         25-35 dag owoców (jagody, czarna porzeczka, maliny)

·         2 galaretki zielone lub dowolne

·         100 ml alkoholu

·          

 

Opis przygotowania

Z przepisu na ciasto, oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić na sztywno pianę, a potem wciąż ubijając dodawać cukier kryształ, cukier waniliowy, żółtka, a na końcu wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C i odstawić do ostygnięcia. Z przepisu na krem, zostawić ½ szklanki mleka i rozmieszać w nim obie mąki, a resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozmieszaną wcześniej mąkę i ugotować, mieszając, a później ostudzić. Następnie masło rozkręcić mikserem, dodając do niego stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, na masie rozłożyć owoce, a na owoce kłaść tężejącą galaretkę, na którą kolejno kłaść maczane w alkoholu herbatniki, a całość polać polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem masła i mleka

 

             

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin