1 kg sera trzykrotnie zmielonego2 dag mąki ziemniaczanej50 dag cukru12 dag masła10 jajszklanka gęstej śmietanylaska wanilii20 dag rodzynków20 dag smażonej skórki pomarańczowej
Do dekoracji:
cukier puder
Skórkę pomarańczową i laskę wanilii drobniutko posiekać. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać miękkie masło i mąkę, ucierać dalej. Ser wymieszać ze skórką pomarańczową i wanilią. Masę jajeczną połączyć z serem, wlać śmietanę i znów energicznie ucierać. Z białek ubić pianę i ostrożnie wymieszać z serem, pod koniec wsypać rodzynki. Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem, obficie posypać bułką tartą, napełnić masą serową. Wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika na 70 minut.Upieczony i wystudzony sernik posypać cukrem pudrem
bogna6316