Sernik luksusowy.doc

(25 KB) Pobierz

 

1 kg sera trzykrotnie zmielonego
2 dag mąki ziemniaczanej
50 dag cukru
12 dag masła
10 jaj
szklanka gęstej śmietany
laska wanilii
20 dag rodzynków
20 dag smażonej skórki pomarańczowej

Do dekoracji:

cukier puder

Skórkę pomarańczową i laskę wanilii drobniutko posiekać. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać miękkie masło i mąkę, ucierać dalej. Ser wymieszać ze skórką pomarańczową i wanilią. Masę jajeczną połączyć z serem, wlać śmietanę i znów energicznie ucierać. Z białek ubić pianę i ostrożnie wymieszać z serem, pod koniec wsypać rodzynki. Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem, obficie posypać bułką tartą, napełnić masą serową. Wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika na 70 minut.
Upieczony i wystudzony sernik posypać cukrem pudrem

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin