Ciasto z makiem po krakowsku
Płat mrożonego ciasta francuskiego150g maku3 jaja (dwa do maku, jedno do posmarowania ciasta)bakalie: po 59 g rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, fig, śliwek kalifornijskichmały kieliszek aromatycznego, ciemnego rumu60 g cukru pudru100 g miodu1 płaska łyżka bułki tartejszczypta soli1 szklanka mleka1 szklanka wody30 ml likieru migdałowegoaromat arakowy
Bakalie kroimy w kostkę i moczymy w likierze zmieszanym z 50 ml wody.Mak gotujemy z woda, odcedzamy, odciskamy i trzykrotnie mielemy.Białka oddzielamy od żółtek, które ucieramy z cukrem i aromatem arakowym na białą masę. Białka (po dodaniu soli) ubijamy na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodajemy zmielony mak, miód, bułkę tartą, bakalie i pianę delikatnie mieszając.Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkowujemy, układamy na nim masę makową i zakładamy brzegi, formując jak strudel. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Formę do pieczenia zwilżamy wodą i układamy w niej ciasto. Pieczemy w piekarniku elektrycznym w temperaturze 190 stopni C, bez nawiewu przez 50 - 55 minut.
bogna6316