MAKOWIEC
50 dag maku,30 dag cukru,5 dag masła,2 białka,cukier waniliowy,olejek cytrynowy,olejek migdałowy,0,5 l mleka,bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, figi, daktyleCiasto drożdżowe wyrabiamy tak jak opisałam powyżej, gdy wyrośnie w misce dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na stolnicę (dobrze jest podsypać mąką) i delikatnie rozciągamy, a następnie wałkujemy starając się nadać mu kształt prostokąta tak aby dłuższy bok odpowiadał długości prostokątnej formy.Blachę smarujemy tłuszczemMak sparzyć wrzącą wodą, odsączyć, a następnie dwukrotnie zmielić. Przełożyć do rondla na rozpuszczone masło. Dodać cukier, olejki smakowe, drobno skrojone bakalie. Smażyć 10-15 minut ciągle mieszając. Ubić pianę z białek na sztywno i wymieszać z makiem, całość ostudzićTeraz przystępujemy do zwijania makowca. W tym celu na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowany mak rozsmarowując go tak aby zostawić około 1,5 do 2 cm wolnego ciasta wokół wszystkich brzegów. Chwytamy za rogi dłuższego brzegu i zwijamy w rulon.Gdy zawiniemy makowiec, zewnętrzne brzegi rulonu lekko zaciskamy wkladamy do formy. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia, pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do wysokości 180-200 stopni
bogna6316