Spaghetti z pulpetami.doc

(136 KB) Pobierz

 




Spaghetti z pulpetami - składniki

0.5 kg spaghetti

świeżo tarty parmezan

pulpety: 0.6 kg mielonej chudej wołowiny

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 kromki bułki namoczonej w mleku

3/4 szklanki tartego parmezanu

2 jaja

sól

pieprz

oliwa do smażenia

sos: 3 szklanki posiekanych pomidorów bez skórki

1 cebula pokrojona w kostkę

2 posiekane łodygi selera

2 posiekane ząbki czosnku

1/2 szklanki czerwonego wina

4 łyżki oliwy

świeża bazylia

sól

cukier

pieprz

Spaghetti z pulpetami - sposób przygotowania

Odcisnąć bułkę z mleka i rozdrobnić, wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami, wyrobić spójną masę, doprawić. Formować kulki wielkości włoskich orzechów i smażyć na oliwie, odstawić. Na oliwie zeszklić cebulę, seler i czosnek. Wlać pomidory i wino, delikatnie doprawić, gotować powoli, aż sos odparuje. Dodać usmażone pulpety i dusić razem 5 minut. Dodać bazylię i dosmakować. Spaghetti ugotowane al dente polać sosem z pulpetami, obok podać parmezan.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin