Zupa truskawkowa.doc

(22 KB) Pobierz

Zupa truskawkowa

 

·       50 dag truskawek,

·       Mały kubeczek jogurtu naturalnego,

·       1 opakowanie kisielu (truskawkowy, poziomkowy, malinowy lub wiśniowy),

·       1 pomarańcza,

·       Pół szklanki cukru,

·       Liście mięty lub melisy,

·       Kilka ładniejszych truskawek do dekoracji,

·       Łyżeczka cynamonu.

 

Truskawki umyj, osącz i oczyść z szypułek. Zmiksuj. Sparz pomarańczę, zetrzyj z niej skórkę (na małych oczkach) i wyciśnij sok do szklanki. Do garnka wlej zmiksowane truskawki, litr gorącej wody, skórkę pomarańczy i cukier (UWAGA jeśli kisiel zawiera już cukier, dodaj tylko 5 czubatych łyżek cukru). Całość zagotuj. Do soku z pomarańczy wlej 2 łyżki wody i rozprowadź w nim kisiel. Wlej do zupy mieszając. Gdy zgęstnieje, dodaj cynamon i porządnie wymieszaj. Teraz otwórz kubek jogurtu i wlej tam troszkę zupy i wymieszaj, żeby jak mawiał pan z „Domowej kawiarenki”, płyny się zapoznały J. Co wymieszasz wlewasz do zupy i znowu, aż wlejesz cały jogurt. I gotowe.

 

Podawaj z ryżem, grzankami lub groszkiem ptysiowym; udekorowaną listkami mięty/melisy i połówkami truskawek.

 

Smacznego J

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin