Zupa truskawkowa
· 50 dag truskawek,
· Mały kubeczek jogurtu naturalnego,
· 1 opakowanie kisielu (truskawkowy, poziomkowy, malinowy lub wiśniowy),
· 1 pomarańcza,
· Pół szklanki cukru,
· Liście mięty lub melisy,
· Kilka ładniejszych truskawek do dekoracji,
· Łyżeczka cynamonu.
Truskawki umyj, osącz i oczyść z szypułek. Zmiksuj. Sparz pomarańczę, zetrzyj z niej skórkę (na małych oczkach) i wyciśnij sok do szklanki. Do garnka wlej zmiksowane truskawki, litr gorącej wody, skórkę pomarańczy i cukier (UWAGA jeśli kisiel zawiera już cukier, dodaj tylko 5 czubatych łyżek cukru). Całość zagotuj. Do soku z pomarańczy wlej 2 łyżki wody i rozprowadź w nim kisiel. Wlej do zupy mieszając. Gdy zgęstnieje, dodaj cynamon i porządnie wymieszaj. Teraz otwórz kubek jogurtu i wlej tam troszkę zupy i wymieszaj, żeby jak mawiał pan z „Domowej kawiarenki”, płyny się zapoznały J. Co wymieszasz wlewasz do zupy i znowu, aż wlejesz cały jogurt. I gotowe.
Podawaj z ryżem, grzankami lub groszkiem ptysiowym; udekorowaną listkami mięty/melisy i połówkami truskawek.
Smacznego J
Vila