Wigilijna Moczka
Składniki
4 szklanki kompotu wieloowocowego,
5 dag płatków
migdałowych,
3 dag łuskanych orzechów laskowych,
5 dag rodzynek,
3 dag łuskanych orzechów włoskich,
5 dag suszonych moreli, 10 dag suszonych śliwek,
10 dag suszonych jabłek, 20 dag piernika,
1 mandarynka,
4 dag czekolady deserowej. sok z 1/2 cytryny
.
Piernik pokruszyć, zalać zimną wodą, odstawić. Kompot (wraz z owocami) wlać do garnka i mocno podgrzać lecz nie zagotować. Dodać bakalie oraz pokrojone suszone owoce
. Gotować pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż owoce będą zupełnie miękkie. Piernik przetrzeć przez sitko, dodać do kompotu. Gotować
jeszcze 15 min ( od czasu do czasu zamieszać). Wrzucić kawałki czekolady, wlać sok z cytryny. Przed samym podaniem dodać cząstki mandarynek.
MatiExprimoArs