Cukinia faszerowana
Podawany przez nas przepis jest punktem wyjścia do dalszych kulinarnych eksperymentów. Dania z cukinii są dla nich wdzięcznym polem
czas:
90 minut
ilosc porcji:
4
skladniki:
4 nieduże cukiniepół kilo leśnych grzybów (ewentualnie pieczarki)2 cebule6 łyżek tartego sera żółtego1 łyżka oleju2 łyżki soku z cytrynysól, pieprz, suszone zioła (majeranek, tymianek, bazylia)
przyrzadzanie:
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżką delikatnie wydrążyć miąższ z pestkami. Skropić sokiem z cytryny, obficie posolić i odstawić do lodówki. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać oczyszczone i pokrojone drobno grzyby, dusić przez około pół godziny, często mieszając. Mocno doprawić do smaku. Farsz nałożyć do cukinii, posypać serem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.
kluski z cukinią Składniki: 2-3 cukinie (małe) 4 marchewki 2 pomidory kiełbasa (laska) można też dodać boczek cebula kluski rurki Pokroić warzywa(marchew i cukinia w talarki) Marchew podgotować na niewielkiej ilości wody i gdy już jest miękka dodać cukinię i pomidory. Następnie przyprawić do smaku. Osobno podsmażyć pokrojona w kostkę kiełbasę i cebule, wymieszać wszystkie składniki razem i rozłożyć na podgotowane lekko kluski. Polewa: Ubić trzy jaja, zetrzeć żółty ser, dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany a następnie troszkę natki pietruszki. Wymieszać wszystko razem i polać po warzywach. Przykryć folią i zapiekać w piekarniku.
zupa z cukinii: podsmażam w garnku cebule na złoto, wlewam wodę i dodaję potartą marchew, pietruszkę korzeń (później wywalam bo nie lubimy) ziemniaki i cukinię w koskę , i (UWAGA!!!) dwa duże serki topione o smaku np. śmietankowym , czy szczypiorkowym . Te serki to kropka nad i . serki sprawiły ze zimą cukiniowa bez cukinii to serkowa :)
makaron z cukiniąNa patelni należy przesmażyć cebulkę, czosnek (dużo czosnku, całe ząbki lub poprzekrawane na połowę - trzeba uważać, żeby się nie przypalił!), dodać pokrojoną w talarki lub w kostkę cukinię. Następnie wszystko chwilkę poddusić, podlać szklanką bulionu warzywnego lub mięsnego. Kiedy cukinia będzie miękka wrzucić kilka plasterków szynki (najlepiej konserwowej) pokrojonych w kosteczkę. Można dodać kilka liści szpinaku jeśli ktoś lubi i odrobinę chili. To wszystko zaprawić śmietaną (jogurtem naturalnym, maślanką - jak kto woli). No i przyprawić wg uznania ( ja dałam tylko odrobinę warzywka). To wszystko wylać na makaron (najlepiej kolorowy : ) i .....mniam mniam!!!
Smażona cukinia
Ja kroje cukinie w talarki, sole, nacieram wyciśniętym czosnkiem i zostawiam na godzinkę, żeby puściły sok. Potem obtaczam ja w jajku roztrzepanym z mąką i smażę na oleju :)
Kotleciki z cukini w sezamie
► Składniki: • 50 dag cukini sól świeżo zmielony pieprz • 2 jajka • 5 dag mąki• 10 dag ziaren sezamu • 25 dag kwaśnej gęstej śmietany • 25 dag twarożku śmietankowego • po 1 /2 pęczka natki pietruszki i koperku • 1 ząbek czosnku • 5 łyżek oleju ► Sposób przygotowania: Cukinię oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w grube plastry. Każdy plaster oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jajka wbić na talerz, wymieszać widelcem. Na 2 osobne talerze wsypać mąkę i ziarenka sezamu. Plastry cukini panierować kolejno w mące, następnie w jajkach i na końcu w ziarnach sezamu. Sezamową skorupkę lekko przycisnąć. Natkę pietruszki i koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji, pozostałe drobniutko posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praską lub posiekać. Przygotować dip: śmietanę wymieszać na gładko z twarożkiem. Dodać posiekaną zieleninę i czosnek. Dip przyprawić na pikantnie solą i pieprzem. Na patelni mocno rozgrzać olej, smażyć porcjami kotleciki z cukini po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu zdejmować z patelni i zabezpieczać przed wystygnięciem (najlepiej w dobrze rozgrzanym piekarniku). Kotlety z cukini przełożyć na cztery talerze, polać dżipem śmietanowym. Udekorować koperkiem i natką pietruszki. Gotowe danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej ze świeżym ciemnym
Cukinia zapiekana z żółtym serem
Składniki :
· sos pomidorowy
· vegeta
· duża cukinia
· 2 ząbki czosnku
· cebula
· jajko
· 1 łyżka bułki tartej
· 1 łyżka oleju
· 200 g żółtego sera
· pieprz
· sól
Sposób przygotowania:
Cukinie pokroić w cieniutkie plasterki. Cebule, czosnek, jajko i bułkę tarta razem wymieszać. Posypać vegeta, solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Sos pomidorowy przygotować w 1 szklance wody. Cukinię układać dachówkowo. Polać Sosem pomidorowym, posypać serem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piec 25 minut.
Poziom trudności: łatwy
Danie z cukinii i kurczaka
z cukinii czy kabaczka można zrobić świetne danie. Potrzebne są:pieczarkicebulapaprykafilet z kurczaka ( ale niekoniecznie, chyba, że ktoś woli warzywne danie)cukinia lub kabaczekkoperek.Wszystko kroimy w kostkę(prócz koperku oczywista) i przesmażamy na patelni. ja osobiście kabaczek lub cukinię dodaję na samym końcu, gdyż nie potrzebuje się dużo dusić tak jak mięso czy papryka. doprawiasz solą, pieprzem, papryką słodką, odrobiną cukru i np. bazylią (wg uznania). Na końcu zaciągasz. Podajesz to z ryżem i posypujesz koperkiem.
FRYTKI Z CUKINIIPo prostu cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w paski (przypominające duże frytki). Takie paseczki posolić i popieprzyć. Następnie zrobić ciasto z mleka, mąki i jajka (ciasto ma wyjść gęste). W tym cieście maczać paski cukinii i smażyć na rozgrzanym oleju
Cukinia z kukurydzą4 małe cukiniepuszka kukurydzy1 jajko3 łyżki mleka2 pomidory1/2 szklanki tartego żółtego serabazylia suszona2 łyżki oleju, pieprz, sól.Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i łyżką ostrożnie wydrążyć środek. Kukurydzę odsączyć, dodać jajko, mleko, drobno pokrojone pomidory, przyprawy i wymieszać. Wypełnić cukinie farszem, posypać serem, skropić olejem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 min. Pod koniec zdjąć pokrywkę. Podawać z ziemniakami. Na życzenie mogę podać przepisy na : cukinię smażoną, cukinię smażoną z pomidorami i grzybami, smażona w cieście, omlet z cukinii z pieczarkami, placki z cukinii. Przetwory: sałatkę z cukinii i cukinie kwaszoną, jedno i drugie trzeba poddać pasteryzacji.
Sałatka zimowa z cukinii.Składniki:3 kg cukinii1kg cebuli70dkg marchewek1 łyżka soliZalewa:Półtorej szklanki octu 10%6 szkl wody3/4 szkl cukruliść laurowyziele angielskiegorczycaWykonanie:Cukinię obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w niewielkie słupki, cebulę pokroić w piórka. Każde warzywo włożyć do osobnego naczynia, posolić. Po dwóch godzinach odcisnąć, przełożyć do jednego naczynia, dodać marchew startą na grube wiórki, dobrze wymieszać. Zalać warzywa wrzącą zalewą. Pasteryzować 15 -20 minut.
CUKINIE ZAPIEKANEskładniki
· ½ kg cukinii
· olej, sól, oregano
· pomidory z puszki
· ser
sposób przygotowaniaCukinie pokroić na 4 i umieścić na blaszce. Podlać je olejem, posypać solą i oregano. Włożyć do pieca. Kiedy będą miękkie dodać pomidory z puszki i ser najlepiej wędzony. Włożyć do pieca 200 stopni.
Cukinie Z Farszem Pieczarkowym
Składniki na 4 porcje
· 2 młode cukinie
· 30 dag pieczarek
· 3 pomidory lub łyżka koncentratu
· 2 łyżki oleju
· łyżka masła
· 5 łyżek startego żółtego sera
· sól, pieprz, oregano
sposób przygotowaniaUmyte cukinie przekroić wzdłuż. Wybrać z środków trochę miąższu. Sparzyć i oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki podsmażyć. Dodać sparzone pomidory, doprawić oregano i solą. Wymieszać z miąższem cukini i dusić 10 min. Napełnić lodki i posypać serem i kawałkami masła. 30 min w piecu.
Cukinia Z Patelni, na szybko
3-4 ząbki czosnku30 dkg kiełbasy1,2 kg cukinii4-5 łyżek oliwy w razie potrzeby więcejsól, pieprz, sproszkowane chiligęsta kwaśna śmietana, oreganoObrać czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić w skośne plasterki. Cukinie umyć osuszyć pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i przysmażyć kiełbaskę. Wyjąć. Na ten sam tłuszcz wrzucić cukinie i mieszając smażyć około 10 minut. Pod koniec smażenia dodać czosnek, dodać kiełbasę i na wolnym ogniu dusić chwilę. Przyprawić solą , pieprzem i chili, oregano. dodać kleks śmietany. Podawać zaraz po zrobieniu.Bardzo dobre z makaronem, albo po prostu z ...... chlebem;)
Cukinia Konserwowa
cukinia, litr wody, 1/2 szkl. octu 10%, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soliCukinie pokroić w słupki i posolić. Odstawić na 3 godziny. Zagotować ze wszystkich składników zalewę. Do słoika włożyć koper (suszony), chrzan, ząbek czosnku kilka ziaren gorczycy ( jak do ogórków)., następnie cukinię zalać zalewą. Pasteryzować słoiczki.Cukinia bardzo smaczna doskonale nadaje się jako surówka do obiadu.
Cukinia nadziewana:4 małe cukinie20 dag mięsa mielonegopomidorząbek czosnku, mała cebulaoregano, sól, pieprzCukinie przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem i oregano. Napełnić farszem połówki cukinii. Piec je w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym lub keczupem, posypane natką pietruszki.
CUKINIA W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ1litr wody1szkl cukru2łyżki soli3/4szkl octuwszystko zagotować, wystudzić, dodać 5łyżek musztardy i wymieszać.obraną cukinię pokroić w słupki lub kostkę, powkładać do słoiczków, zalać zalewąi pasteryzować 5min
Cukinia nadziewana mięsem i ryżemcukinia 60-70 dag lub dwie małe20 dag mielonego mięsa2 łyżki ugotowanego na sypko ryżujajko, sól, pieprzzielony koper, przyprawa jarzynka3-4 pomidory5 dag masłaCukinię myjemy i cienko obieramy, następnie kroimy wzdłuż na połowy i za pomocą łyżki usuwamy nasiona. Tak przygotowaną cukinię lekko solimy w środku i posypujemy jarzynką. Mięso wyrabiamy z ugotowanym na sypko ryżem i jajkiem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, zieleniną i jarzynką. Z przygotowanej masy formujemy dwa wałki i układamy je wzdłuż wydrążonej cukinii. Do brytfanki kładziemy trochę tłuszczu oraz połówki nadzianej cukinii i wstawiamy do piekarnika. Gdy cukinia jest miękka, dodajemy obrane ze skórki pokrojone w cząstki pomidory i jeszcze krótko trzymamy w piekarniku pod przykryciem. Pod koniec pieczenia nadzienie cukinii można posypać startym żółtym serem. Następnie wyjmujemy, posypujemy sporą ilością zieleniny i podajemy z ziemniakami.
.
Składniki:- 1 cukinia,- rozmaryn,- sól, pieprz,- olej. Jak przyrządzić?1) Umytą cukinię kroimy na plastry o grubości ponad pół centymetra. Smarujemy oliwą, posypujemy drobno pociętym rozmarynem. 2) Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po obu stronach przez kilka minut, aż się lekko przyrumieni. Po zdjęciu z patelni solimy i osypujemy pieprzem. Jak podawać?Zaraz po usmażeniu. Jako dodatek do dań z mięsa lub ryby.
Cukinia z mozzarellą
Do farszu można dodać odrobinę pokruszonego rokfora lub rokpola - zaostrzy smak nadzienia.
SKŁADNIKI
· 1 średniej wielkości młoda cukinia lub kabaczek
· 15 dag twardej mozzarelli, ewentualnie żółtego sera
· kilka orzechów włoskich
· gałązka oregano, bazylii lub tymianku
· 4 łyżki oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Cukinię umyć, nie obierać, pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem, oliwę wymieszać z posiekanym czosnkiem. Mozzarellę zetrzeć na tarce z małymi oczkami, wymieszać z posiekanymi orzechami i oregano, przyprawić do smaku.Plasterki cukinii posypać serem, zwinąć w roladki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą, piec ok. 30 min w 190°C.By roladki się nie rozpadały, po zwinięciu trzeba je spiąć wykałaczkami. Do farszu można dodać odrobinę pokruszonego rokfora lub rokpola - zaostrzy smak nadzienia.
Cukinia w ziołach
Doskonałe danie na lekką kolację.
· 1 kg młodych cukinii
· świeże zioła: natka pietruszki, liście bazylii lub tymianek albo
· majeranek
· sok z cytryny
· pół szklanki oliwy z oliwek
Cukinie umyć, osuszyć, pokroić na płaty, zioła umyć, osączyć, drobno posiekać, ząbki czosnku rozetrzeć z solą, połączyć z ziołami, sokiem z cytryny i oliwą, wymieszać, płaty cukinii ułożyć w salaterce, zalać przygotowaną marynatą, odstawić na godzinę w chłodne miejsce, wyjąć, osączyć z oliwy, kawałki cukinii położyć na natłuszczonej blasze, wstawić na 10-15 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.15 min, 6 porcji1 porcja 170 kalorii
Cukinia faszerowana owczym serem
Danie polecamy miłośnikom warzyw podawanych "na lekko". Chudy ser obniża kaloryczność potrawy, natomiast zawartość białka i wapnia jest taka sama jak w tłustym serze.
· 1,2 kg małych okrągłych cukinii
· 250 g owczego sera 20%
· 2 łyżki tartej bułki
· 2 łyżki utartego parmezanu
· skórka otarta z 1 cytryny
· 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
· 1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
· 1 ząbek czosnku
· 400 g dojrzałych pomidorów
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 1 suszona papryczka chili
· 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
· sól i mielony pieprz
...
malize85