Cukinia.doc

(1946 KB) Pobierz

 

Cukinia faszerowana

 

 

 

Podawany przez nas przepis jest punktem wyjścia do dalszych kulinarnych eksperymentów. Dania z cukinii są dla nich wdzięcznym polem

 

czas: 

90 minut

ilosc porcji: 

4

skladniki: 

4 nieduże cukinie
pół kilo leśnych grzybów (ewentualnie pieczarki)
2 cebule
6 łyżek tartego sera żółtego
1 łyżka oleju
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, suszone zioła (majeranek, tymianek, bazylia)

przyrzadzanie: 

Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżką delikatnie wydrążyć miąższ z pestkami. Skropić sokiem z cytryny, obficie posolić i odstawić do lodówki.
Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać oczyszczone i pokrojone drobno grzyby, dusić przez około pół godziny, często mieszając. Mocno doprawić do smaku. Farsz nałożyć do cukinii, posypać serem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około
40 minut.

 

kluski z cukinią 
Składniki:
2-3 cukinie (małe)
4 marchewki
2 pomidory
kiełbasa (laska) można też dodać boczek
cebula
kluski rurki

Pokroić warzywa(marchew i cukinia w talarki) Marchew podgotować na niewielkiej ilości wody i gdy już jest miękka dodać cukinię i pomidory. Następnie przyprawić do smaku.
Osobno podsmażyć pokrojona w kostkę kiełbasę i cebule, wymieszać wszystkie składniki razem i rozłożyć na podgotowane lekko kluski.

Polewa:
Ubić trzy jaja, zetrzeć żółty ser, dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany a następnie troszkę natki pietruszki. Wymieszać wszystko razem i polać po warzywach.
Przykryć folią i zapiekać w piekarniku.

 

zupa z cukinii:
podsmażam w garnku cebule na złoto, wlewam wodę i dodaję potartą marchew, pietruszkę korzeń (później wywalam bo nie lubimy) ziemniaki i cukinię w koskę , i (UWAGA!!!) dwa duże serki topione o smaku np. śmietankowym , czy szczypiorkowym . Te serki to kropka nad i . serki sprawiły ze zimą cukiniowa bez cukinii to serkowa :)

 

makaron z cukinią
Na patelni należy przesmażyć cebulkę, czosnek (dużo czosnku, całe ząbki lub poprzekrawane na połowę - trzeba uważać, żeby się nie przypalił!), dodać pokrojoną w talarki lub w kostkę cukinię. Następnie wszystko chwilkę poddusić, podlać szklanką bulionu warzywnego lub mięsnego. Kiedy cukinia będzie miękka wrzucić kilka plasterków szynki (najlepiej konserwowej) pokrojonych w kosteczkę. Można dodać kilka liści szpinaku jeśli ktoś lubi i odrobinę chili. To wszystko zaprawić śmietaną (jogurtem naturalnym, maślanką - jak kto woli). No i przyprawić wg uznania ( ja dałam tylko odrobinę warzywka). To wszystko wylać na makaron (najlepiej kolorowy : ) i .....mniam mniam!!!

Smażona cukinia

Ja kroje cukinie w talarki, sole, nacieram wyciśniętym czosnkiem i zostawiam na godzinkę, żeby puściły sok.
Potem obtaczam ja w jajku roztrzepanym z mąką i smażę na oleju :)

 

 

 

 

Kotleciki z cukini w sezamie

 

► Składniki:
• 50 dag cukini sól świeżo zmielony pieprz
• 2 jajka
• 5 dag mąki
• 10 dag ziaren sezamu
• 25 dag kwaśnej gęstej śmietany
• 25 dag twarożku śmietankowego
• po 1 /2 pęczka natki pietruszki i koperku
• 1 ząbek czosnku
• 5 łyżek oleju
► Sposób przygotowania:
Cukinię oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w grube plastry. Każdy plaster oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jajka wbić na talerz, wymieszać widelcem. Na 2 osobne talerze wsypać mąkę i ziarenka sezamu. Plastry cukini panierować kolejno w mące, następnie w jajkach i na końcu w ziarnach sezamu. Sezamową skorupkę lekko przycisnąć. Natkę pietruszki i koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji, pozostałe drobniutko posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praską lub posiekać. Przygotować dip: śmietanę wymieszać na gładko z twarożkiem. Dodać posiekaną zieleninę i czosnek. Dip przyprawić na pikantnie solą i pieprzem. Na patelni mocno rozgrzać olej, smażyć porcjami kotleciki z cukini po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu zdejmować z patelni i zabezpieczać przed wystygnięciem (najlepiej w dobrze rozgrzanym piekarniku). Kotlety z cukini przełożyć na cztery talerze, polać dżipem śmietanowym. Udekorować koperkiem i natką pietruszki. Gotowe danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej ze świeżym ciemnym

 

Cukinia zapiekana z żółtym serem

Składniki :

· sos pomidorowy

· vegeta

· duża cukinia

· 2 ząbki czosnku

· cebula

· jajko

· 1 łyżka bułki tartej

· 1 łyżka oleju

· 200 g żółtego sera

· pieprz

· sól

Sposób przygotowania:

Cukinie pokroić w cieniutkie plasterki. Cebule, czosnek, jajko i bułkę tarta razem wymieszać. Posypać vegeta, solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Sos pomidorowy przygotować w 1 szklance wody. Cukinię układać dachówkowo. Polać Sosem pomidorowym, posypać serem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piec 25 minut.

Poziom trudności:  łatwy

 

Danie z cukinii i kurczaka

z cukinii czy kabaczka można zrobić świetne danie.
Potrzebne są:
pieczarki
cebula
papryka
filet z kurczaka ( ale niekoniecznie, chyba, że ktoś woli warzywne danie)
cukinia lub kabaczek
koperek.
Wszystko kroimy w kostkę(prócz koperku oczywista) i przesmażamy na patelni. ja osobiście kabaczek lub cukinię dodaję na samym końcu, gdyż nie potrzebuje się dużo dusić tak jak mięso czy papryka. doprawiasz solą, pieprzem, papryką słodką, odrobiną cukru i np. bazylią (wg uznania). Na końcu zaciągasz. Podajesz to z ryżem i posypujesz koperkiem.
 

FRYTKI Z CUKINII

Po prostu cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w paski (przypominające duże frytki). Takie paseczki posolić i popieprzyć.
Następnie zrobić ciasto z mleka, mąki i jajka (ciasto ma wyjść gęste). W tym cieście maczać paski cukinii i smażyć na rozgrzanym oleju

 

Cukinia z kukurydzą
4 małe cukinie
puszka kukurydzy
1 jajko
3 łyżki mleka
2 pomidory
1/2 szklanki tartego żółtego sera
bazylia suszona
2 łyżki oleju, pieprz, sól.

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i łyżką ostrożnie wydrążyć środek. Kukurydzę odsączyć, dodać jajko, mleko, drobno pokrojone pomidory, przyprawy i wymieszać. Wypełnić cukinie farszem, posypać serem, skropić olejem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 min. Pod koniec zdjąć pokrywkę. Podawać z ziemniakami.
Na życzenie mogę podać przepisy na : cukinię smażoną, cukinię smażoną z pomidorami i grzybami, smażona w cieście, omlet z cukinii z pieczarkami, placki z cukinii. Przetwory: sałatkę z cukinii i cukinie kwaszoną, jedno i drugie trzeba poddać pasteryzacji.
 

Sałatka zimowa z cukinii.
Składniki:
3 kg cukinii
1kg cebuli
70dkg marchewek
1 łyżka soli
Zalewa:
Półtorej szklanki octu 10%
6 szkl wody
3/4 szkl cukru
liść laurowy
ziele angielskie
gorczyca
Wykonanie:
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w niewielkie słupki, cebulę pokroić w piórka. Każde warzywo włożyć do osobnego naczynia, posolić. Po dwóch godzinach odcisnąć, przełożyć do jednego naczynia, dodać marchew startą na grube wiórki, dobrze wymieszać. Zalać warzywa wrzącą zalewą. Pasteryzować 15 -20 minut.

 

CUKINIE ZAPIEKANE
składniki

·         ½ kg cukinii

·         olej, sól, oregano

·         pomidory z puszki

·         ser

sposób przygotowania
Cukinie pokroić na 4 i umieścić na blaszce. Podlać je olejem, posypać solą i oregano. Włożyć do pieca. Kiedy będą miękkie dodać pomidory z puszki i ser najlepiej wędzony. Włożyć do pieca 200 stopni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cukinie Z Farszem Pieczarkowym

Składniki na 4 porcje

·         2 młode cukinie

·         30 dag pieczarek

·         3 pomidory lub łyżka koncentratu

·         2 łyżki oleju

·         łyżka masła

·         5 łyżek startego żółtego sera

·         sól, pieprz, oregano

sposób przygotowania

Umyte cukinie przekroić wzdłuż. Wybrać z środków trochę miąższu. Sparzyć i oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki podsmażyć. Dodać sparzone pomidory, doprawić oregano i solą. Wymieszać z miąższem cukini i dusić 10 min. Napełnić lodki i posypać serem i kawałkami masła. 30 min w piecu.

 

Cukinia Z Patelni, na szybko

3-4 ząbki czosnku
30 dkg kiełbasy
1,2 kg cukinii
4-5 łyżek oliwy w razie potrzeby więcej
sól, pieprz, sproszkowane chili
gęsta kwaśna śmietana, oregano

Obrać czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić w skośne plasterki. Cukinie umyć osuszyć pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i przysmażyć kiełbaskę. Wyjąć. Na ten sam tłuszcz wrzucić cukinie i mieszając smażyć około 10 minut. Pod koniec smażenia dodać czosnek, dodać kiełbasę i na wolnym ogniu dusić chwilę. Przyprawić solą , pieprzem i chili, oregano. dodać kleks śmietany. Podawać zaraz po zrobieniu.
Bardzo dobre z makaronem, albo po prostu z ...... chlebem;)

 

Cukinia Konserwowa

cukinia, litr wody, 1/2 szkl. octu 10%, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli
Cukinie pokroić w słupki i posolić. Odstawić na 3 godziny. Zagotować ze wszystkich składników zalewę. Do słoika włożyć koper (suszony), chrzan, ząbek czosnku kilka ziaren gorczycy ( jak do ogórków)., następnie cukinię zalać zalewą. Pasteryzować słoiczki.
Cukinia bardzo smaczna doskonale nadaje się jako surówka do obiadu.

Cukinia nadziewana:
4 małe cukinie
20 dag mięsa mielonego
pomidor
ząbek czosnku, mała cebula
oregano, sól, pieprz

Cukinie przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem i oregano. Napełnić farszem połówki cukinii. Piec je w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym lub keczupem, posypane natką pietruszki.

 

CUKINIA W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ
1litr wody
1szkl cukru
2łyżki soli
3/4szkl octu
wszystko zagotować, wystudzić, dodać 5łyżek musztardy i wymieszać.
obraną cukinię pokroić w słupki lub kostkę, powkładać do słoiczków, zalać zalewą
i pasteryzować 5min

 

 

Cukinia nadziewana mięsem i ryżem
cukinia 60-70 dag lub dwie małe
20 dag mielonego mięsa
2 łyżki ugotowanego na sypko ryżu
jajko, sól, pieprz
zielony koper, przyprawa jarzynka
3-4 pomidory
5 dag masła
Cukinię myjemy i cienko obieramy, następnie kroimy wzdłuż na połowy i za pomocą łyżki usuwamy nasiona. Tak przygotowaną cukinię lekko solimy w środku i posypujemy jarzynką. Mięso wyrabiamy z ugotowanym na sypko ryżem i jajkiem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, zieleniną i jarzynką. Z przygotowanej masy formujemy dwa wałki i układamy je wzdłuż wydrążonej cukinii. Do brytfanki kładziemy trochę tłuszczu oraz połówki nadzianej cukinii i wstawiamy do piekarnika. Gdy cukinia jest miękka, dodajemy obrane ze skórki pokrojone w cząstki pomidory i jeszcze krótko trzymamy w piekarniku pod przykryciem. Pod koniec pieczenia nadzienie cukinii można posypać startym żółtym serem. Następnie wyjmujemy, posypujemy sporą ilością zieleniny i podajemy z ziemniakami.

 

.

 

Smażona cukinia

Składniki:
- 1 cukinia,
- rozmaryn,
- sól, pieprz,
- olej.
Jak przyrządzić?
1) Umytą cukinię kroimy na plastry o grubości ponad pół centymetra. Smarujemy oliwą, posypujemy drobno pociętym rozmarynem.

2) Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po obu stronach przez kilka minut, aż się lekko przyrumieni. Po zdjęciu z patelni solimy i osypujemy pieprzem.

Jak podawać?
Zaraz po usmażeniu. Jako dodatek do dań z mięsa lub ryby.

 

Cukinia z mozzarellą

Do farszu można dodać odrobinę pokruszonego rokfora lub rokpola - zaostrzy smak nadzienia.

SKŁADNIKI

·         1 średniej wielkości młoda cukinia lub kabaczek

·         15 dag twardej mozzarelli, ewentualnie żółtego sera

·         kilka orzechów włoskich

·         gałązka oregano, bazylii lub tymianku

·         sól

·         pieprz

·         4 łyżki oliwy z oliwek

·         2 ząbki czosnku

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Cukinię umyć, nie obierać, pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem, oliwę wymieszać z posiekanym czosnkiem.
Mozzarellę zetrzeć na tarce z małymi oczkami, wymieszać z posiekanymi orzechami i oregano, przyprawić do smaku.
Plasterki cukinii posypać serem, zwinąć w roladki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą, piec ok. 30 min w 190°C.

By roladki się nie rozpadały, po zwinięciu trzeba je spiąć wykałaczkami. Do farszu można dodać odrobinę pokruszonego rokfora lub rokpola - zaostrzy smak nadzienia.

 

Cukinia w ziołach

Doskonałe danie na lekką kolację.

 

SKŁADNIKI

·         1 kg młodych cukinii

·         świeże zioła: natka pietruszki, liście bazylii lub tymianek albo

·         majeranek

·         sok z cytryny

·         pół szklanki oliwy z oliwek

·         2 ząbki czosnku

·         sól

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Cukinie umyć, osuszyć, pokroić na płaty, zioła umyć, osączyć, drobno posiekać, ząbki czosnku rozetrzeć z solą, połączyć z ziołami, sokiem z cytryny i oliwą, wymieszać, płaty cukinii ułożyć w salaterce, zalać przygotowaną marynatą, odstawić na godzinę w chłodne miejsce, wyjąć, osączyć z oliwy, kawałki cukinii położyć na natłuszczonej blasze, wstawić na 10-15 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

15 min, 6 porcji
1 porcja 170 kalorii

 

Cukinia faszerowana owczym serem

Danie polecamy miłośnikom warzyw podawanych "na lekko". Chudy ser obniża kaloryczność potrawy, natomiast zawartość białka i wapnia jest taka sama jak w tłustym serze.

SKŁADNIKI

·         1,2 kg małych okrągłych cukinii

·         250 g owczego sera 20%

·         2 łyżki tartej bułki

·         2 łyżki utartego parmezanu

·         skórka otarta z 1 cytryny

·         1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

·         1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej

·         1 ząbek czosnku

·         400 g dojrzałych pomidorów

·         1 łyżka oliwy z oliwek

·         1 suszona papryczka chili

·         1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku

·         sól i mielony pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin