Ryba w sosie musztardowym.doc

(21 KB) Pobierz
Ryba w sosie musztardowym

Ryba w sosie musztardowym

 

 

 

Składniki:

800 g filetów z ryby (dorsza)

2 pęczki dymki

1,5 szklanki bulionu warzywnego

łyżka masła

5 łyżek musztardy kremskiej

5 łyżek soku z cytryny

3 łyżki masła

1,5 szklanki mleka

sól

pieprz biały mielony

3 pomidory

3 łyżki mąki pszennej

trójkącik topionego serka

1 łyżeczka suszonego Koperku

 

Filety pokroić na cztery części, posolić, skropić cytryną i odstawić na ok. 15 min. Pomidory pokroić w plasterki, a dymkę w krążki. Do nasmarowanej masłem żaroodpornej formy włożyć rybę razem z pomidorami i dymką. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić bulionem i mlekiem, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać koperek, musztardę i serek topiony. Podgrzać aż ser się stopi. Polać sosem ułożoną rybę wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 30 minut w temp. 220 st.C. Podawać z ryżem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin