Pizza domowa.rtf

(7 KB) Pobierz
Pizza domowa

Pizza domowa

 

Składniki na 6 porcji:

ciasto:

2 szklanki mąki

pół szklanki mleka

0,3 szklanki oleju

łeczka sody oczyszczonej

nadzienie:

50 dag twardego żółtego sera

2 cebule

20 dag przecieru pomidorowego

15 dag różnych wędlin

2-3 jajka ugotowane na twardo

20 dag pieczarek

łka stołowa masła

oliwa z oliwek

l i pieprz do smaku

 

Mleko i olej ubij mikserem lub widelcem, dodaj mą, sól i sodę oczyszczoną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości octu.

 

Dużą, okrągłą tortownicę wysmaruj olejem i wyłóż na nią ciasto (możesz też wykleić ciastem płaską kwadratową blachę). Posmaruj ciasto oliwą, a następnie warstwami wykładaj kolejno poszczególne składniki nadzienia: jedną czwartą startego żółtego sera, cebulę pokrojoną w cienkie krążki, rozsmaruj połowę przecieru pomidorowego, ułóż drobno pokrojone paseczki wędlin, następną porcję sera, plasterki ugotowanych na twardo jaj oprószonych solą i pieprzem, ugotowane lub marynowane i pokrojone w plasterki grzybki, znowu przecier pomidorowy i resztę sera.

 

Na wierzchu, dla dekoracji, połóż na pizzy dwie szprotki z puszki i rozłóż plastry pomidorów. Posyp drobno posiekaną zieleniną i wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekaj pizzę, aż ser się roztopi i się zarumieni.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin