Orzechowe pączki
● 5 łyżek mleka ● 1 dag drożdży ● 4 łyżki cukru ● 5 dag orzechów laskowych ● 25 dag mąki ● 5 dag masła ● cukier waniliowy ● olej do głębokiego smażenia ● cukier puder do posypania SOS: ● 50 ml mleka ● 200 ml słodkiej śmietanki ● 20 dag gorzkiej czekolady ●5 dag kakao
Mleko, drożdże i łyżkę cukru rozetrzyj i odstaw, aż zaczną pracować. Drobno posiekaj orzechy, wymieszaj je z mąką i resztą cukru. Dodaj rozczyn drożdżowy, stopione masło i cukier waniliowy. Wyrób ciasto (jeśli jest za suche, dodaj nieco ciepłego mleka). Przykryj i pozostaw na ok. 1 godz., aby podrosło. Następnie wyłóż na podsypany mąka blat, rozwałkuj na grubość 1–1,5 cm. Foremką wycinaj serduszka. Tak przygotowane odstaw, aby znowu podrosły (30 min-1 godz.). W tym czasie zrób sos: do rondelka wlej mleko i śmietankę, zagotuj. Do gorącego wrzuć posiekaną czekoladę i kakao, podgrzewaj, energicznie mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie dość gęsty, idealnie gładki sos. W głębokim garnku rozgrzej olej. Wrzucaj pączki i smaż je z obu stron na złoty kolor. Osączaj z nadmiaru tłuszczu, posypuj cukrem pudrem, polewaj dekoracyjnie sosem czekoladowym.
walbo48