Filety z kurczaka zawijane w szynce .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

•  4 filety z piersi kurczaka

 

•  4 łyżki oliwy z oliwek

 

•  1 łyżeczka suszonego rozmarynu

 

•  sól, ostra papryka mielona

 

•  8 cienkich plasterków wędzonej szynki

 

•  1 ząbek czosnku

 

•  1 cebula

 

•  3 selery naciowe

 

•  3 marchweki

 

•  2 małe cukinie

 

•  1 łyżka koncentratu z pomidorów

 

•  1/2 szklanki wytrawnego białego wina

 

•  2 łyżki startej skórki cytryny

 

•  1 łyżka siekanej natki pietruszki

 

Etapy przygotowania

 

1.  Mięso opłukać pod zimną wodą i osuszyć. Filety podsmażyć na rozgrzanej oliwie na złotobrązowo. Zdjąć z patelni, oprószyć rozmarynem, solą i papryką, każdy filet zawinąć w 2 plasty szynki.

   

2.  Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew oraz seler oczyścić, cukinie umyć, wszystko pokroić w słupki. Koncentrat z pomidorów wymieszać z białym winem.

   

3.  Zeszklić cebulę na oliwie, dodać warzywa i czosnek i podsmażyć. Wlać koncentrat rozpowadzony w winie i dodać sól oraz paprykę do smaku.

   

4.  Mięso ułożyć na warzywach i dusić przez 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wyjąć filety, a do warzyw dodać skórkę z cytryny i pietruszkę. Ułożyć wszystko na talerzach i podawać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin