Składniki
• 4 filety z piersi kurczaka
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
• sól, ostra papryka mielona
• 8 cienkich plasterków wędzonej szynki
• 1 ząbek czosnku
• 1 cebula
• 3 selery naciowe
• 3 marchweki
• 2 małe cukinie
• 1 łyżka koncentratu z pomidorów
• 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
• 2 łyżki startej skórki cytryny
• 1 łyżka siekanej natki pietruszki
Etapy przygotowania
1. Mięso opłukać pod zimną wodą i osuszyć. Filety podsmażyć na rozgrzanej oliwie na złotobrązowo. Zdjąć z patelni, oprószyć rozmarynem, solą i papryką, każdy filet zawinąć w 2 plasty szynki.
2. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew oraz seler oczyścić, cukinie umyć, wszystko pokroić w słupki. Koncentrat z pomidorów wymieszać z białym winem.
3. Zeszklić cebulę na oliwie, dodać warzywa i czosnek i podsmażyć. Wlać koncentrat rozpowadzony w winie i dodać sól oraz paprykę do smaku.
4. Mięso ułożyć na warzywach i dusić przez 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wyjąć filety, a do warzyw dodać skórkę z cytryny i pietruszkę. Ułożyć wszystko na talerzach i podawać.
walbo48