Pieczeń cielęca na niedzielę .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 1 kg cielęciny z udźca * 2 ząbki czosnku * po ćwierć łyżeczki białego pieprzu, suszonego rozmarynu i suszonej szałwii * pół łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki * cebula * porcja włoszczyzny * po pół szklanki bulionu wołowego i białego wytrawnego wina * 2 łyżki oleju * łyżka masła * sól * filiżanka osaczonych marynowanych owoców WYKONANIE: Mięso umyć w zimnej wodzie, dokładnie osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą oraz wymieszanymi pozostałymi przyprawami, przykryć i wstawić do lodówki na noc. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Włoszczyznę umyć, oczyścić i pokroić na kawałki. Podgrzać bulion. Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni oleju, przełożyć do brytfanny. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć cebulę i włoszczyznę, przełożyć do naczynia z mięsem. Polać wszystko gorącym bulionem i białym winem. Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 220° C i piec 60- 70 min, często polewając je sosem z dna brytfanny. Ostudzoną i schłodzoną pieczeń pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, przybrać owocami z marynaty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin