Elegancki kurczak.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: • 1 kurczak (ok. 1,8 kg) • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki sosu sojowego • 3 łyżki miodu • 3 łyżki oliwy • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka suszonego tymianku • 300 g winogron • sól WYKONANIE: 1. Wymieszać w garnuszku sos sojowy, oliwę, tymianek i miód. Podgrzewać aż składniki się połączą. Dodać sok z cyrtyny i przeciśnięty czosnek, chwilę podgrzewać. 2. Kurczaka umyć, podzielić, natrzeć solą i przygotowanym sosem. Odstawić na 30 minut do lodówki. 3. Winogrona umyć, przekroić na pół. 4. Piec w żaroodpornym naczyniu ok. 40 minut w 250 stpniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodać winogrona. Najlepiej smakuje z ziemniaczanym puree.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin