Składniki
4 duże pomidory
6 jajek
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
4 łyżki śmietanki
3 łyżki startego sera żółtego
sól pieprz
posiekany koperek lub pietruszka
Wykonanie
Z pomidorów ściąć wierzchy i wydrążyć miąższ.
Łyżkę masła wymieszać z drobniutko posiekanym lub przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i włożyć po troszku do każdego pomiora.
Pomidory ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego piekarnika na 8 - 10 minut.
W tym czasie rozgrzać na patelni pozostałe maslo.
Jajka wraz ze śmietanką i startym serem ubić w garnuszku i usmażyć jajecznicę.
Gorącą wkładać do gorących pomidorków, posypać posiekaną zieleninką.
Podawać na gorąco.
4 porcje po 240 kcal
walbo48