Jajka w pomidorach .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

4 duże pomidory

 

6 jajek

 

2 łyżki masła

 

1 ząbek czosnku

 

4 łyżki śmietanki

 

3 łyżki startego sera żółtego

 

sól pieprz

 

posiekany koperek lub pietruszka

 

Wykonanie

 

Z pomidorów ściąć wierzchy i wydrążyć miąższ.

 

Łyżkę masła wymieszać z drobniutko posiekanym lub przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i włożyć po troszku do każdego pomiora.

 

Pomidory ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego piekarnika na 8 - 10 minut.

 

W tym czasie rozgrzać na patelni pozostałe maslo.

 

Jajka wraz ze śmietanką i startym serem ubić w garnuszku i usmażyć jajecznicę.

 

Gorącą wkładać do gorących pomidorków, posypać posiekaną zieleninką.

 

Podawać na gorąco.

 

4 porcje po 240 kcal 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin