Składniki:
- 4 kawałki chudej jagnięciny na kotlety, około 100 g każdy
- 1 przepołowiony ząbek czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, rozmaryn, oregano)
- sól
- mielony czarny pieprz
tabule morelowe:
- 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
- 1/2 szklanki rozdrobnionej pszenicy,
- 175 g świeżych moreli,
- 4 cebule dymki,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przyrządzania:
Oczyść mięso z tłuszczu i natrzyj czosnkiem, posmaruj z obu stron miodem i posyp ziołami oraz odrobiną soli i pieprzu.
Przełóż do brytfanny.
Bulion zagotuj, wsyp pszenicę.
Odstaw na 15 minut.
Morele pokrój w kostkę, dymkę - posiekaj.
Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulę dymkę, dodaj morele i smaż jeszcze 2- 3 minuty.
Pszenicę zagotuj i odcedź.
Dodaj dymkę, morele i sok z cytryny, wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Piecz kotlety w piekarniku 8- 10 minut, aż będą przyrumienione i miękkie.
Przełóż pszenicę i kotlety na podgrzane talerze.
walbo48