Kotlety jagnięce z tabule morelowym .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

- 4 kawałki chudej jagnięciny na kotlety, około 100 g każdy

 

- 1 przepołowiony ząbek czosnku

 

- 2 łyżeczki miodu

 

- 2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, rozmaryn, oregano)

 

- sól

 

- mielony czarny pieprz

 

tabule morelowe:

 

- 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego,

 

- 1/2 szklanki rozdrobnionej pszenicy,

 

- 175 g świeżych moreli,

 

- 4 cebule dymki,

 

- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,

 

- 2 łyżeczki soku z cytryny

 

Sposób przyrządzania:

 

Oczyść mięso z tłuszczu i natrzyj czosnkiem, posmaruj z obu stron miodem i posyp ziołami oraz odrobiną soli i pieprzu.

 

Przełóż do brytfanny.

 

Bulion zagotuj, wsyp pszenicę.

 

Odstaw na 15 minut.

 

Morele pokrój w kostkę, dymkę - posiekaj.

 

Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulę dymkę, dodaj morele i smaż jeszcze 2- 3 minuty.

 

Pszenicę zagotuj i odcedź.

 

Dodaj dymkę, morele i sok z cytryny, wymieszaj.

 

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Piecz kotlety w piekarniku 8- 10 minut, aż będą przyrumienione i miękkie.

 

Przełóż pszenicę i kotlety na podgrzane talerze.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin