Kalafiorowa zupa- krem z kawiorem.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI

 

1 mały kalafior

 

1 l wywaru z kurczaka

 

4 łyżki chudego mleka w proszku

 

50 g kawioru z łososia (lub pstrąga)

 

kilka gałązek trybuli

 

sól i biały mielony pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

 

1. Kalafior rozdzielić na różyczki, przy każdej zostawić 2– 3 cm łodygi. Różyczki ułożyć w górnym naczyniu garnka do gotowania na parze, gotować przez 3– 4 minuty i osączyć.

 

2. Do garnka wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Włożyć kalafior i gotować przez 7– 8 minut, aż łodygi będą miękkie.

 

3. Zestawić z ognia, dodać chude mleko w proszku i miksować przez 2– 3 minuty, aż zupa będzie miała aksamitną konsystencję. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

 

4. Przelać do miseczek lub głębokich talerzy. Każdą porcję przybrać 1 łyżeczką kawioru z łososia i gałązkami trybuli. Zaraz podawać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin