SKŁADNIKI
1 mały kalafior
1 l wywaru z kurczaka
4 łyżki chudego mleka w proszku
50 g kawioru z łososia (lub pstrąga)
kilka gałązek trybuli
sól i biały mielony pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
1. Kalafior rozdzielić na różyczki, przy każdej zostawić 2– 3 cm łodygi. Różyczki ułożyć w górnym naczyniu garnka do gotowania na parze, gotować przez 3– 4 minuty i osączyć.
2. Do garnka wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Włożyć kalafior i gotować przez 7– 8 minut, aż łodygi będą miękkie.
3. Zestawić z ognia, dodać chude mleko w proszku i miksować przez 2– 3 minuty, aż zupa będzie miała aksamitną konsystencję. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
4. Przelać do miseczek lub głębokich talerzy. Każdą porcję przybrać 1 łyżeczką kawioru z łososia i gałązkami trybuli. Zaraz podawać.
walbo48