Kotlety cielęce w sosie wiśniowym.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 4 kotlety cielęce (po 150 g) * 1 łyżka oleju * 1/2 łyżeczki pieprzu * po łyżce masła i mąki * 1/8 litra wytrawnego białego wina * 1/4 litra śmietany * 250 g wiśni bez pestek * sól, odrobina sosu worcester WYKONANIE: Z mięsa usunąć błonki, kotlety ponacinać, by nie skręcały się podczas smażenia. Natrzeć olejem, przyprawić pieprzem. Masło roztopić i oprószyć mąką. Zasmażkę podsmażyć na złoty kolor. Dodać wino wymieszane ze śmietaną, przyrządzić gęsty sos i dodać do niego wiśnie. Zdjąć z ognia i natychmiast przykryć pokrywką. Mięso przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię i zmniejszyć ogień. Kotlety usmażyć z jednej strony, odwrócić, dosmażyć z drugiej strony i posolić. Sos wymieszać z tłuszczem, na którym były smażone kotlety i doprawić do smaku. Przed podaniem na stół kotlety polać sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin