Warzywnictwo – 4 wykład 17.11.2008r.
1. Hartowanie – przygotowanie do warunków, które napotka w polu. Polega na stopniowym obniżaniu temperatury i mniejszym podlewaniu. Dla roślin klimatu umiarkowanego można wystawiać na zewnątrz.
2. Podlewanie – obficie by dały się łatwo wyciągać z gruntu (goły korzeń) i mniejsze uszkodzenia (łatwiej regenerują).
· Głębokość sadzenia – wszystkie sadzimy poniżej niż rosły (prócz selera i sałaty bo muszą być posadzone płytko bo sałaty bardzo łatwo gniją od dołu a u selera korzeń spichrzowy jest większy gdy posadzimy go płycej). Szczególnie głęboko sadzimy por bo atrakcyjniejszy jest w tedy gdy część użytkowa jest biała (kopczykowanie redliny).
· Technika sadzenia:
o Ręczne
o Maszynowe
· Podlewanie po posadzeniu – by gleba przylegała do korzeni, potem mniej by korzenie szukały wody (bardziej rozbudowany system korzeniowy) i by roślina nie dostała szoku gdy nadejdzie susza.
Chwast – każda roślina, której obecność na plantacji danego gatunku jest niepożądana. Roślina uprawna też może być chwastem.
· O światło, wodę, składniki pokarmowe, CO2
· O miejsce
v Chwasty wytwarzają bardzo dużą liczbę nasion.
v Nasiona mogą przetrwać w glebie.
v Szeroki zakres temperatur w których chwasty kiełkują.
v Agrotechnika roślin uprawnych.
v Chwasty rozmnażają się także wegetatywnie (perz przez kłącza czy rozłogi – nie rozkopywać zaperzonej gleby łopatą a widłami, kultywatorów).
v Tolerancja na odczyn gleby (skrzyp polny na glebach kwaśnych).
v Zróżnicowane wymagania wodne.
o Samorzutnie (samosiewy)
o Przez wiatr (mniszek lekarski)
o Z wodą
o Przez zwierzęta
o Człowiek
o Obornik
o Materiał siewny – zanieczyszczone nasiona warzyw i innych roślin uprawnych
o Rośliny uprawne
ü Obniżenie i pogorszenie jakości plonu.
ü Późnienie zbioru
ü Są żywicielami grzybów chorobotwórczych i szkodników
ü Większa wilgotność powietrza – ułatwione infekcje roślin uprawnych (zarodniki grzybów kiełkują w kroplach wody)
ü Utrudniają dokładne opryskiwanie
ü Utrudniają zmechanizowanie zbioru
1. Kwalifikacja botaniczna:
a. Jednoliścienne
b. Dwuliścienne
2. Okres występowania:
a. Krótkotrwałe – jednoroczne
b. Trwałe - wieloletnie
Gatunek dominujący – występujący w dużym nasileniu:
1. Chwastnica jednostronna – ‘Kurzy Prost’ (trawa jednoliścienna, mocny system korzeniowy, łatwo się urywają ale ciężko wyrywają!)
2. Żółtnica drobnokwiatowa – ‘Maryśka’ (kwitnie na żółto, zwalczyć nim zakwitnie)
3. Komosa biała – ‘Lebioda’ (z rodziny komosowate, wyrywając duże osobniki wyrywamy z korzeniami jak najwcześniej)
4. Gwiezdnica pospolita (tworzy zwarty dywan)
5. Rumian polny – (Chwast rumianowaty)
6. Maruna bezwonna – (z rodziny komposite)
7. Szarłat szorstki (łatwo się wyrywa a system korzeniowy zostaje w ziemi)
8. Starzec zwyczajny
9. Tasznik pospolity
10. Tobołki polne (z rodziny kapustowate)
11. Rzodkiew świrzepa –‘Łopucha’
12. Gorczyca polna – ‘Ognicha’ (z rodziny kapustowate)
13. Perz właściwy
14. Rdest kolankowaty
15. Rdest powojowy – owija się wokół roślin
16. Rdest ptasi
17. Mlecz polny – nie jest to mniszek, kwitnie na biało
18. Owies głuchy – ‘trawka’
19. Babka lancetowata
20. Pokrzywa żegawka
21. Ost
22. oset
Bardzo wrażliwe
Średnio wrażliwe
Mało wrażliwe
Cebula
Pietruszka
Marchew
Por z siewu
Koper
Fasola
Groch
Ogórek
Por z rozsady
Seler
Burak ćwikłowy
Szpinak
Kapustne
Pomidor z rozsady
Bardzo wrażliwe – małe nasiona, długo kiełkują, wolno rosną.
J
Plon bez odchwaszczania
< 20%
30 – 50%
60 – 80%
Krytyczny okres od wschodów
>50 dni
30 – 4- dni
20 – 25 dni
v Prewencja – likwidacja lub ograniczenie źródeł zachwaszczenia
v Mechaniczne – ręcznie i maszynowo. Uprawki przed siewem, sadzeniem, w trakcie uprawy, po zbiorze – pobudzenie do skiełkowania i zniszczenie (im częściej tym gorzej, gruzełki etc)
v Agrotechniczne – stosowanie płodozmianu (dobierać w taki sposób by pozostawić pole mniej zachwaszczone – jedno odporne drugie mniej, np. po kapuście siać marchewkę)
v Chemiczne – stosowanie herbicydów
v Fizyczne – parowanie gleby (950C przez 20 minut)
v Integracja metod ochrony
Zalety:
· Mniejszy nakład pracy
· Odchwaszczenie dużej powierzchni w krótkim czasie
· Działają przez dłuższy okres czasu
· Zmniejszenie szerokości międzyrzędzi
Wady:
o Ryzyko uszkodzenia rośliny uprawnej
o Pozostałości w roślinie albo w glebie
o Nie niszczą wszystkich gatunków i wszystkich stadiów rozwojowych
Kalsk