Wino z jarzębiny.doc

(20 KB) Pobierz

WINO Z JARZĘBINY

Składniki: 6 kg owoców z jarzębiny, 6 kg cukru, 12 l wody, 6 g pożywki, 3-4 g kwasu cytrynowego, drożdże winne rasy Malaga.

 

Czerwone dojrzałe owoce jarzębiny oderwać od szypułek, przebrać dokładnie, wypłukać w bieżącej wodzie (lub kilkakrotnie zmienianej) i osaczyć. Zagotować wodę. Odlać z niej 1 litr i rozpuścić w nim 2 kg cukru.

 

Owoce zmiażdżyć tłuczkiem w donicy kamionkowej, a następnie zalać wrzącą wodą.

 

Po przestudzeniu dodać matkę drożdżową, pożywkę, kwasek cytrynowy oraz rozpuszczony cukier. Dobrze wymieszać i zamknąć balon korkiem z jałowej waty.

 

Po tygodniu przelać wszystko przez gęste sito lub woreczek z płótna.

 

Do moszczu dodać pozostałe 4 kg cukru, który uprzednio powinien być rozpuszczony w niewielkiej ilości odlanego moszczu.

 

Założyć korek z rurką fermentacyjną i odstawić do dalszego fermentowania.

 

Po raz pierwszy wino można ściągnąć już po 6-8 tygodniach. Dojrzewa od 6 miesięcy do roku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin