Likier malinow1.pdf

(11 KB) Pobierz
Likier malinow1
Likier malinowy
Zestaw na 2 litry likieru.
3 kg dojrzalych malin,
1 l spirytusu o mocy 95Ŝ,
1 kg cukru.
1. 1,5 kg malin przebrac, oplukac szybko na sicie i wsypac do gasiorka, nastepnie zalac
spirytusem. Owoce mozna nieco ugniesc, by byly calkowicie przykryte spirytusem. Gasiorek
pozostawic w cieniu w pokojowej temperaturze na
24 godz.
2. Zlac spirytus z malin i zalac nim nastepne 1,5 kg swiezych, przebranych i
oplukanych malin, zostawiajac je w pokojowej temp. ponownie na 24 godz.
3. Po powtornym zlaniu spirytusu przefiltrowac przez bibule.
4. Zrobic syrop cukrowy, rozpuszczajac 1 kg cukru w 420 ml wody. Zagrzac wode
w garnku, wsypac cukier, a po rozprowadzeniu doprowadzic zawartosc do wrzenia, po czym
gotowac 10 min.
5. Do cieplego jeszcze syropu wlac powoli spirytus, dobrze wymieszac, rozlac do
butelek i pozostawic na 6 miesiecy do dojrzewania.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin