Likier mleczny.pdf

(15 KB) Pobierz
Likier mleczny
Likier mleczny
Do 3-litrowego gąsiora włoŜyć sporą laskę wanilii (rozłupaną wzdłuŜ), Ŝółtą skórkę ściętą
cieniutko z 2 cytryn, wlać sok wyciśnięty z tychŜe cytryn, wsypać 1 kg cukru, wreszcie wlać
1 l pełnotłustego mleka i 1 l spirytusu.
Zakorkować szczelnie, postawić na słońcu.
Codziennie kilka razy potrząsać mocno gąsiorem, zanim się cukier zupełnie nie rozpuści.
Po rozpuszczeniu cukru dać jeszcze likierowi dobrze się wyklarować.
Do duŜego lejka włoŜyć warstwę waty, a na to gęste płótno.
Likier przecedzi się zupełnie czysty, a na płótnie pozostanie aromatyczny, słodki serek,
którym znakomicie moŜna przełoŜyć torcik lub kruche ciastka.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin