Nalewka- Pasikonik.pdf

(15 KB) Pobierz
Nalewka- Pasikonik
Nalewka "Pasikonik"
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 łyŜka suszonego kwiatu róŜy
1 łyŜka posiekanej zielonej ruty
1 łyŜka posiekanej zielonej mięty
kawałek kory cynamonu
1/2 gałki muszkatołowej
10 goździków
kawałek imbiru
2l wódki
Zioła i przyprawy zalać szklanką wody i zagotować pod przykryciem ok. 20 min.
Miód rozpuścić w osobnym rondelku.
Wywar ziołowy przecedzić, wymieszać z miodem i zalać wódką.
Naczynie szczelnie przykryć i dobrze podgrzać, lecz
nie gotować.
Kiedy ostygnie, przelać do duŜego słoja i zostawić, aby się dobrze ustała.
Po upływie kilku dni zlać przy pomocy rurki do butelek, szczelnie zakorkować i pozostawić
w chłodnym pomieszczeniu.
Nabiera smaku dopiero po kilku miesiącach, ale moŜe stać dłuŜej (w co nie wierzę).
Zgłoś jeśli naruszono regulamin