Sliwki.doc

(8042 KB) Pobierz
Śliwki marynowane w winie

Śliwki marynowane

 


Śliwki marynowane
2 kg śliwek węgierek zalewa: 0,5 l wody, 50 dag cukru, pół łyżeczki soli, 0,15 l octu 10% przyprawy: goździki, cynamon, imbir, gorczyca

 

Śliwki dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Można je zostawić w całości lub przeciąć na połówki (ja wolę nacięte, żeby wyjąć pestkę i sprawdzić, czy nie ma robaczków). Przełożyć do słoików. Wrzucić do każdego słoika po odrobinie goździków, cynamonu, pieprzu i ziela angielskiego. Składniki zalewy zagotować i gorącą napełnić słoje. Pasteryzować około 25 min. dodatkowe informacje Śliwki na marynatę powinny być ciemne, dojrzałe, ale jędrne.

 

Śliwki marynowane



Do marynowania nadają się węgierki niezupełnie dojrzałe, lecz już zabarwione, jędrne i świeże. Przed marynowaniem należy obetrzeć śliwki z woskowego nalotu, nakłuć gęsto patyczkiem. Nakłuwanie ułatwia przenikanie octu do śliwek i wydostawanie się soku. Przygotowane śliwki układa się w kamiennym garnku lub szklanym słoju. I zalewa zalewą.
ZALEWA na każdy 1 kg śliwek bierze się: 1/2 l octu spirytusowego, 10-15 dag cukru, kilka goździków, kawałek cynamonu


Zalewę zagotowuje się, następnie studzi, aby była tylko letnia i taką zalewa się śliwki. Następnego dnia zlewa się zalewę, zagotowuje pod przykryciem, lekko studzi i zalewa śliwki, tym razem już całkiem ciepłą.
Czynność tę powtarza się jeszcze raz na trzeci dzień, tym razem zalewa się śliwki zalewą gorącą. W czwartym dniu na wrzącą zalewę wrzuca się śliwki i po zagotowaniu zestawia z ognia. Studzi się przez włożenie garnka do zimnej wody, a następnie ostudzone wlewa się do słoi lub kamiennych garnków, które obwiązuje się pergaminem i wynosi do piwnicy (to przy większych ilościach). Najlepiej jeszcze gorące przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i do góry dnem, niech stygną (nie trzeba pasteryzować)

 

Śliwki marynowane w winie

 

1500 g śliwek, 2 i 1/2 szklanki cukru, szklanka octu, szklanka czerwonego wina, 2 kawałki cynamonu, 3-5 goździków

 

Śliwki opłukać, osuszyć na sicie i nakłuć szpilka. Wino i ocet zagotować z cukrem i korzeniami. Wrzucić śliwki do gorącej zalewy, zdjąć z ognia, pozostawić do wystygnięcia (pod przykryciem). Po 2-3 godz. odlać zalewę, ugotować ją ponownie (ok. 10 min) i zalać nią śliwki w naczyniu szklanym. Pozostawić na 3 dni. Po tym czasie zalewę znów zagotować, wymieszać, ostudzić i zimna zalać śliwki ułożone uprzednio w słoikach. Słoiki zamknąć.

 

Śliwki na ostro

 

1 kg węgierek, 1/2 szklanki octu winnego 6 proc., 1 szklanka wody, 10 dag cukru, 5 goździków, kawałek laski cynamon, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu

 

Śliwki przekroić, wyjąć pestki, włożyć do miski, zasypać cukrem, odstawić na 15 min. Wodę zagotować z octem i przy­prawami • śliwki włożyć do umytego i wyparzonego słoja, zalać wrzącą zale­wą, zakręcić wieczka. Pasteryzować 15-20 min, dokręcić przykrywkę, odstawić w chłodne, ciemne miejsce.

 

Śliwki w czerwonym winie



1 i 1/2 litra czerwonego, wytrawnego wina, 3 kg brązowego cukru, 2 laski kory cynamonowej, 8 goździków, 8 nasion kardamonu, 4-5 kg śliwek

 

Śliwki umyć i osuszyć. Nie drylować! Owoce przełożyć do bardzo dużej salaterki lub garnka. Wino wymieszać z przyprawami i cukrem. Gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zalać śliwki gorącym winem z przyprawami. Przykryć i zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić sok. Ponownie go zagotować i zalać nim śliwki. Powtarzać tę czynność przez następne 2 dni. Ostatniego dnia przełożyć śliwki do słoików i zalać je wrzącym sokiem. Zamknąć słoiki i odstawić na 2 miesiące. Po upływie tego czasu śliwki są gotowe do spożycia. Polecam z waniliowymi lub cynamonowymi lodami. Świetnie też smakują z korzennymi magdalenkami lub kruchymi ciasteczkami. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała przepisu Ciotki Hildy:) I tak zużyłam więcej wina (2 litry) i mniej cukru (mniej niż 2 kilogramy). Dodałam także 4 gwiazdki anyżku i kilka ziarenek czarnego pieprzu. Z podanych proporcji wyszły mi 3 litrowe oraz 1 półlitrowy słoik.

 

Śliwki w miodowej zalewie

 



1,5 kg kolorowych śliwek, 0,5l wody, 5 dag miodu, 40 dag cukru

 

Śliwki umyj, osusz. Zagotuj wodę z cukrem, następnie dodaj miód, wymieszaj. Na wrzący syrop włóż śliwki, zagotuj. Gotuj na małym ogni jeszcze około 15 minut, po czym lekko przestudź. Przełóż śliwki wraz zalewą do wyparzonych słoików. Zamknij, pasteryzuj 15 minut

 

 

 

Śliwki w occie



1 kg twardych (niezbyt dojrzałych) śliwek węgierek, 250 ml octu 10%, 30 dag cukru, 500 ml wody, 8 dag czarnej gorczycy, 1/2 łyżeczki soli, goździki

 

Śliwki umyj, osusz, przetnij na pół, wyjmij pestki. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, ocet i sól. Gotuj, aż cukier się całkowicie rozpuści. Do za­lewy octowej wrzuć śliwki, gotuj na małym ogniu 5 minut, wyjmij łyżką cedzakową. Słoiki wyparz, napełnij śliwkami. Do zalewy dodaj zmielone ziarna gorczycy i goździki, wymieszaj. Zalej śliwki w słoikach. Zakręć, paste­ryzuj 15 minut w temp. 85°C.

 

Śliwki w occie



Na kilogram śliwek,3 szklanki wody, pół szklanki octu,25dkg cukru, goździki, cynamon.


Śliwki ponakłuwać, ułożyć w słoikach. Zagotować wodę z octem, cukrem i przyprawami. Gorącym płynem zalać śliwki. Na drugi dzień zlać płyn ze śliwek, znowu zagotować i ponownie zalać. Powtórzyć całą operację 3-4 razy. Ostatni raz zalać gorącą zalewą i zakręcić słoiki

 

Śliwki w occie



Przygotować 80 dag. śliwek i poucinać ogonki do połowy. Zagotować 30 dag. Cukru. Ćwierć litra mocnego octu i ćwierć litra dobrego białego lub czerwonego wina. Zagotować. Śliwki ułożyć w naczynku i zalać zagotowanym octem. Odstawić do jutra. Na drugi dzień zlać ocet i zagotować, Powtórnie zalać śliwki. Powtarzać tę czynność przez 3…4 dni. Ostatniego dnia zlewamy ocet, dodajemy kilka goździków, kawałek cynamonu i trochę cytrynowej skórki. Do gotującego się octu wkładamy śliwki, niech się parę razy zagotują/bardzo krótko/żeby nie popękały. Ostudzić i przełożyć do słoików.

 

Śliwki w syropie z winem



2 kg śliwek, 35 dag cukru, 1 szklanka wody, 1 szklanka czerwonego wina, kawałek laski cynamonu, kilka goździków, kilka gwiazdek anyżu

 

Śliwki umyć, osączyć, przekroić na pół, wyjąć pestki, ułożyć ścisło w słoikach. Do każdego słoika włożyć kawałeczek laski cynamonu, dwa goździki, dwie gwiazdki anyżku. Do rondla wlać wo­dę, zagotować z winem i cukrem, lekko przestudzić. Ciepłą zalewą napełnić sło­iki ze śliwkami. Zamknąć, pasteryzować ok. 30 min, zakręcić wieczka, odstawić w chłodne miejsce.

 

 

Śliwki z selerem i gorczycą



1 kg śliwek węgierek (niezbyt dojrzałych), 2 łodygi selera naciowego. Zalewa: 1 szklanka octu 10-proc., 2.5 łyżeczki czarnej gorczycy, 70 dag cukru, 1/2 łyżeczki soli

 

Śliwki umyj, pokrój na ćwiartki, usuń pestki. Seler umyj, pokrój na cieniutkie plasterki. Przygotuj zalewę: do ganka wlej ocet i 2 szklanki wody, wsyp cukier i sól. Zagotuj, mieszając, pozostaw na ogniu, aż cukier się rozpuści. Śliwki wkładaj partiami do gorącego octu, gotuj na małym ogniu 10 minut, aż staną się szkliste. Wyjmij z zalewy, włóż razem z selerem do wyparzonych słoików. Zmiel gorczycę, wsyp do zalewy, wymieszaj. Przestudzoną zalewą polej śliwki. Słoiki zamknij, pasteryzuj w temp. 80°C (litrowe słoje pasteryzuj 30 minut, mniejsze - 15 minut). Przechowuj w ciemnym miejscu

 

 

Śliwkowa nutella



2,5 kg wypestkowanych śliwek węgierek, 80 dag cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 1 opakowanie 100 g kakao,

1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady

 

Śliwki zemleć w maszynce do mięsa, smażyć, dodając cukier do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec smażenia dodać kakao i posiekana czekoladę. Smażyć jeszcze kilka minut. Przekładać do wyparzonych słoiczków, zamknąć wyparzonymi pokrywkami i studzić powoli ustawione "do góry nogami" pod kocykiem.

 

Śliwkowe powidła z pomarańczowo-goździkową nutą


Śliwkowe powidła z pomarańczowo-goździkową nutą

2 kg śliwek węgierek (lub pół na pół węgierek i renklod, będzie ciekawszy kolor i smak), 300-400g cukru, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 1/4 szkl soku z pomarańczy, 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, 50 ml śliwowicy

 

Usunąć pestki i pokroić śliwki w plasterki. Rozgotować śliwki w soku pomarańczowym. Gdy będą już dobrze rozgotowane dodać cukier i smażyć jeszcze 2 godziny na minimalnym ogniu. Następnego dnia smażyć do zgęstnienia (ok. 2,5 godz). 20 min. przed końcem dodać skórkę z pomarańczy i śliwowicę. Gorące powidła przekładać do wygotowanych słoików i mocno zakręcać. Pasteryzować 15 min. dodatkowe informacje Ilość cukru zależy od dojrzałości śliwek i własnych upodobań.

 

Świeże i suszone śliwki

 



20 dag świeżych śliwek, 25 dag śliwek suszonych, 300 ml herbaty, 40 dag cukru, po łyżce skórki otartej z cytryny i pomarańczy, 15 dag włoskich orzechów

 

Suszone śliwki mocz przez 2 godz. w herbacie z dodat­kiem skórki cytrynowej i po­marańczowej. Przelej do rondla, przykryj i i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną. Przetrzyj przez sito, dodaj świeże wypestkowane śliw­ki, sok z cytryny i cukier. Gotuj intensywnie, aż konfi­tury zgęstnieją. Pod koniec dodaj posiekane orzechy.

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin