fala dunaju.rtf

(35 KB) Pobierz

FALA DUNAJU

 

Składniki:

             

CIASTO

1 kostka masła roślinnego

6 jaj

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru pudru

1 cukier waniliowy

olejek rumowy

2 łki kakao

2 łki wody

2 łeczki proszku do pieczenia

owoce świeże lub z kompotu

 

KREM

1 margaryna

1/2 litra mleka

1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łki mąki ziemniaczanej

2 łki mąki pszennej

 

POLEWA

1/2 margaryny

1 szklanka cukru pudru

2 łki kakao

2 łki wody

 

Przepis na ciasto:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku, mą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części.

 

Jedną część wył na blachę, a do drugiej dodać kakao i wodę. Utrzeć. Do ciasta (jasnego i ciemnego) można dodać olejek rumowy - według smaku. Na ciasto jasne wył ciasto ciemne, a na sam wierzch rozł owoce. Piec 45 minut.

 

Przepis na krem:

Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny.

 

Przepis na polewę:

Wszystkie składniki rozpuścić w garnku. Ostudzić.

 

Przekładanie ciasta:

Ciasto - krem - polewa.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin